Geplaatst op 12 maart 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Vergelijkbaar bloedingsrisico met ticagrelor en clopidogrel bij STEMI

Vergelijkbaar bloedingsrisico met ticagrelor en clopidogrel bij STEMI

De TREAT-studie toonde dat vertraagde toediening van ticagrelor na fibrinolyse voor ST-elevatie hartinfarct (STEMI) niet-inferieur is aan clopidogrel wat betreft het optreden van ernstige bloedingen. Gelijktijdig met de presentatie verschenen de uitkomsten in JAMA Cardiology.

Fibrinolyse wordt gebruikt voor de behandeling van een hartinfarct, wanneer het niet haalbaar is om percutane coronaire interventie (PCI) uit te voeren, wat de gouden standaard is voor de behandeling van STEMI.

Deelnemende landen

Fibrinolyse wordt vooral toegepast in landen waar PCI niet algemeen en 24 uur per dag beschikbaar is, waaronder de meeste landen met een lager en middelhoog inkomen en sommige landen met een hoger inkomen, zoals Canada en Australië.

Ticagrelor of clopidogrel

De TREAT-trial werd uitgevoerd in tien landen: Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Rusland, China, Canada, Peru, Brazilië, Colombia en Oekraïne.
Patiënten van < 75 jaar oud (gemiddelde leeftijd 58 jaar, 23% vrouw en 17% met diabetes) die vanwege STEMI fibrinolyse kregen, werden gemiddeld elf uur na de fibrinolyse gerandomiseerd naar vertraagd ticagrelor (n = 1.913) of clopidogrel (n = 1.886). 90% was voorbehandeld met clopidogrel.
De patiënten moesten zich binnen 24 uur na het begin van de symptomen presenteren.

Non-inferieur

Het primaire eindpunt van TIMI ernstige bloedingen na 30 dagen trad op bij 0,73% van de ticagrelor-groep versus 0,69% van de clopidogrel-groep (p < 0,001 voor niet-inferioriteit). Ook de secundaire uitkomsten waren niet-significant verschillend (tabel 1).

Tabel 1. Secundaire uitkomsten bij behandeling met ticagrelor of clopidogrel.

Uitkomstmaten   Ticagrelor   Clopidogrel     Significantie  
Fatale bloedingen 0,16% 0,11% p = 0,67
Intracraniële bloedingen 0,42% 0,37% p = 0,82
Majeure ongunstige cardiovasculaire events (MACE) 4,0% 4,3% p = 0,57

Er was geen duidelijk ischemisch voordeel bij behandeling met ticagrelor. Overigens was de trial niet gepowerd voor het vaststellen van de effectiviteit.

Ticagrelor

Ticagrelor vertegenwoordigt volgens de auteurs een behandeloptie voor patiënten met intolerantie voor clopidogrel. Ticagrelor lijkt echter geen voorkeur te hebben ten opzichte van clopidogrel na fibrinolyse voor STEMI.

Verdere follow-up

De onderzoekers volgen de cardiovasculaire uitkomsten gedurende 12 maanden en zijn van plan om in 2019 de MACE-uitkomsten te rapporteren.

Bron: Berwanger O. Ticagrelor in Patients With ST-Elevation Myocardial Infarction Treated With Pharmacological Thrombolysis – TREAT. American College of Cardiology Annual Scientific Session (ACC 2018), Orlando, FL, 11 maart 2018.

 


Reacties (0)
(Advertentie)