Geplaatst op 13 maart 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Experimenteel plasmide leidt niet tot betere wondgenezing

Experimenteel plasmide leidt niet tot betere wondgenezing

JVS-100 is een niet-virale DNA-plasmide dat codeert voor stromacel-afgeleide factor-1 (SDF-1), die het weefselherstel bevordert. Een experimentele behandeling met dit plasmide leidde echter niet tot een verbetering van de wondgenezing bij patiënten met kritieke ischemie van de ledematen (CLI). Dat is gevonden in de STOP-PAD-studie.

Ondanks decennialang onderzoek naar CLI is voor deze patiënten alleen een bypass of angioplastiek beschikbaar. Slechts 20-30% van de wonden genezen binnen drie maanden. De aanwezigheid van een wond leidt tot een lage levenskwaliteit, depressie, amputaties, overlijden en hoge zorgkosten.

Probleem = perfusie

Het fundamentele probleem bij CLI is de gebrekkige perfusie. Een revascularisatie leidt weliswaar tot een verbeterde macrovasculaire perfusie, maar dit verbetert zelden of wellicht nooit de microvasculaire perfusie.

JVS-100 of placebo

In de STOP-PAD-studie kregen 109 patiënten met CLI en ten minste één niet-helende voetwond willekeurig een lage of hoge dosis JVS-100 of placebo. JVS-100 werd toegediend in twee giften: de eerste binnen 12 dagen na de revascularisatie en de tweede drie maanden later.
Daaraan voorafgegaan werd een succesvolle of gepoogde revascularisatie met open bypass-transplantatie of een endovasculaire behandeling van de arteriën distaal van de knie uitgevoerd.

Verschillen niet significant

Drie maanden na de eerste injectie had 20% van de patiënten in de JVS-100-groep en 15% van de patiënten in de placebogroep een amputatie ondergaan.
MALE traden op bij 14% in de JVS-100-groep en bij 9% in de placebogroep. Een groei van de wonden met ≥ 25% trad op bij 30% in de JVS-100-groep en bij 21% in de placebogroep. Deze verschillen waren niet statistisch significant.

Bloedstroom

Bij beoordeling van de bloedstroom in de kleinere slagaders had geen van de patiënten een normale TBI (> 0,71) na de revascularisatie of na drie maanden bereikt. Er werd geen significant verschil in TBI tussen de JVS-100 en placebogroepen waargenomen.

Vervolgonderzoek

De uitkomsten van de patiënten zullen gedurende minstens 12 maanden worden beoordeeld. Op basis daarvan zullen de onderzoekers bepalen of er een langer durend onderzoek naar JVS-100 zal volgen. Een andere mogelijkheid is een combinatietherapie van meerdere biologicals.

Bron: Shishehbor MH. A phase II randomized double-blind, placebo controlled study in patients with critical limb ischemia to evaluate the safety and efficacy of hSDF-1 plasmic (JVS-100) post open or endovascular revascularization (STOP-PAD trial). American College of Cardiology Annual Scientific Session (ACC 2018), Orlando, FL, 12 maart 2018.

Reacties (0)
(Advertentie)