Geplaatst op 20 maart 2018 door: Mednet Redactie | 1 reacties |

Minder biopsieën en overdiagnose bij prostaatcarcinoom dankzij MRI

Minder biopsieën en overdiagnose bij prostaatcarcinoom dankzij MRI

Het inzetten van magnetic resonance imaging (MRI) kan het aantal invasieve prostaatbiopsieën met 28% reduceren, zo volgde uit de PRECISION-studie. Op deze manier kunnen zowel de meer schadelijke als de minder schadelijke gevallen van prostaatcarcinoom gediagnosticeerd worden. Deze resultaten – die zo spectaculair zijn dat ze gelijktijdig met de presentatie op de EAU tevens gepubliceerd worden in de New England Journal of Medicine – zullen hoogstwaarschijnlijk de klinische praktijk veranderen.1 Momenteel ondergaan in Europa jaarlijks alleen al 1 miljoen mannen een prostaatbiopsie.

In de persconferentie van maandag over de PRECISION-studie legde eerste auteur van de studie dr. Veeru Kasivisvanathan (University College, Londen) uit dat PRECISION de eerste internationale gerandomiseerde studie is die de voordelen van MRI illustreert wanneer het aan het begin van het diagnoseproces wordt ingezet. “Bij mannen die voor het eerst onderzocht worden, blijkt dat er dankzij het gebruik van MRI meer gevallen van prostaatcarcinoom worden gediagnosticeerd dan via de standaardmethode die we al 5 jaar hanteren.”

Verdeling significant en niet-significant klinisch prostaatcarcinoom

Voor deze studie werden 500 mannen uit 23 centra gerandomiseerd naar onderzoek met ofwel standaard 10-12 transrectale prostaatbiopsie ofwel met een initiële MRI-scan gevolgd door een gerichte biopsie indien daar aanleiding toe was op basis van de uitslag. Het belangrijkste doel van deze studie was te bepalen welk deel van de mannen gediagnosticeerd werd met klinisch significant prostaatcarcinoom (gedefinieerd als Gleason-score ≥3+4) alsmede welk deel van de mannen een klinisch niet-significant prostaatcarcinoom (Gleason-score 3+3) had dat niet behandeld hoeft te worden.

Vaker klinisch significant prostaatcarcinoom opgespoord met MRI

Bij 28% van de 252 mannen in de MRI-arm was het niet nodig om een biopsie uit te voeren. Van degenen bij wie dat wel het geval was, werd bij 38% een klinisch significant prostaatcarcinoom opgespoord versus 26% van de 248 mannen die alleen een TRUS-biopsie hadden ondergaan. Hieruit werd afgeleid dat het volgen van het MRI pathway niet alleen het totale aantal uitgevoerde biopsieën kan verminderen maar tevens accuratere resultaten geeft dan TRUS-biopsie alleen. Voor de patiënten bracht MRI als extra voordeel met zich mee dat zij minder bijwerkingen van de procedure ervoeren. Volgens Kasivisvanathan is dit het gevolg van het feit dat dankzij MRI sommige mannen een biopsie kunnen vermijden. “Bij degenen die het wel nodig hebben kan de MRI beter aangeven welk deel van de prostaat onderzocht dient te worden zodat artsen niet de hele prostaat aan een biopsie hoeven te onderwerpen.”

Goede kwaliteit MRI belangrijk

Voordat deze methode alom kan worden toegepast dient echter wel aan een aantal voorwaarden voldaan te zijn, aldus de onderzoekers. Dat betekent onder meer een goede kwaliteit MRI en het juist interpreteren ervan; clinici dienen hier dus goed in getraind zijn.2

Bronnen
1.Kasivisvanathan V, et al, MRI-Targeted versus Transrectal Ultrasound Biopsy for Prostate Cancer Diagnosis. DOI 10.1056/NEJMoa1801993, NEJM published 19 March 2018.
2.Kasivisvanathan V, et al. Prostate evaluation for clinically important disease: Sampling using image-guidance or not? (The PRECISION study, NCT02380027). Abstract 1225. EAU 2018.

Reacties (1)


  • G.J. Molijn

    20/03/2018

    #1.  Zeer interessante studie.
    Naast de Gleason score bepaalt ook het aantal afwijkende biopten of we te maken hebben met een klinisch significante tumor. Hoe ondervangen we dat dan met alleen MRI geleide biopten?(Advertentie)