Geplaatst op 20 maart 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Prostaatcarcinoom beïnvloedt leven van de partner van patiënt (eveneens) significant

Prostaatcarcinoom beïnvloedt leven van de partner van patiënt (eveneens) significant

Niet alleen de prostaatcarcinoompatiënt zelf lijdt onder zijn ziekte, op veel vrouwen van deze mannen heeft de aandoening eveneens een enorme invloed. Meer dan de helft geeft aan dat hun eigen gezondheid lijdt onder die van hun man. Andere negatieve effecten zijn onder meer gevoelens van eenzaamheid en angst en zorgen over hun veranderende rol naarmate de ziekte van hun man vordert.

Hoewel de effecten van de ziekte – en meer in het bijzonder van androgeendeprivatietherapie – bij mannen met gemetastaseerd prostaatcarcinoom uitgebreid bestudeerd is, kan dit niet gezegd worden van de manier waarop het hun vrouwen beïnvloedt. Nu is dat voor het eerst onderzocht in een Deense studie die op de voorlaatste dag van de EAU gepresenteerd werd.

Bijna de helft heeft last van de ziekte van hun man

In deze studie van het Herlev en Gentofte Universiteitsziekenhuis werden 56 vrouwen waarvan de mannen bewegingstherapie volgden om hun lichaamskracht en belastbaarheid te behouden tijden hun behandeling voor prostaatcarcinoom ondervraagd. Bijna de helft (46%) van de vrouwen gaf aan dat de gezondheidsproblemen van hun man ook hun eigen gezondheid hadden beïnvloed. Vervolgens selecteerden de onderzoekers volstrekt willekeurig acht vrouwen uit deze groep die in detail verder geïnterviewd werden. Drie van hen – die een man hadden waarbij de ziekte zich nog in een vroeg stadium bevond – hadden minder last van de ziekte van hun man dan de andere vijf vrouwen die een aantal ernstige zorgen uitte. Zo voelden velen van hen zich sociaal gezien steeds meer geïsoleerd. Hun echtgenoten waren vaak vermoeid als gevolg van de ziekte en de behandeling waardoor ze als stel minder vaak sociale contacten konden onderhouden. Dat leidde er toe dat deze vrouwen zich afgesneden voelden van sociale ondersteuning.

Problemen vrouwen uitgelicht

Onderzoeksverpleegkundige Jeanne Avlastenok besprak een aantal andere problemen waar deze vrouwen tegenaan liepen: “Langzamerhand ontwikkelden ze ook een werkelijke angst om alleen te zijn, zelfs binnen hun relatie. Ze hadden het gevoel dat zij sterk moesten zijn waardoor ze niet in staat waren om de last die de ziekte met zich meebrengt met anderen te delen. Een ander aspect dat we tegenkwamen was de veranderende rolverdeling binnen de relatie. Naarmate de mannen minder in staat waren hun gebruikelijke rol te vervullen, moesten de vrouwen allerlei taken op zich nemen die eerder door hun mannen werden gedaan. Weliswaar betrof het vaak op zichzelf eenvoudige taken maar voor de vrouwen betekende het een enorme verandering in de manier waarop hun leven gestructureerd was. Tenslotte waren alle vrouwen bezorgd dat hun man met voortschrijden van de ziekte (veel) pijn zou krijgen.”

Specifieke hulp voor de partner

Hoewel de vrouwen het over het algemeen lastig vonden om exact aan te geven wat zorgverleners met hen op dit gebied zouden moeten bespreken, zouden ze wel graag schriftelijke informatie krijgen. Daarin zouden onderwerpen aan de orde moeten komen zoals hoe om te gaan met emotionele problemen, hun eigen verdriet en zorgen, wat het te verwachte beloop van de ziekte is en hoe zich voor te bereiden op het verlies van een geliefde.1

Bron
1.Avlastenok J, et al. Quality of life of spouses living with men undergoing androgen deprivation therapy for prostate cancer. EAU 2018.

Reacties (0)




(Advertentie)