Geplaatst op 30 mei 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Analyse uitgeademde lucht helpt diagnose en behandelkeuze astma

Analyse uitgeademde lucht helpt diagnose en behandelkeuze astma

Met behulp van een hiërarchisch model voor de analyse van metingen van de eNose, kunnen kinderen worden geïdentificeerd die astma hebben.1 Ook kan het model persisterende astma van intermitterende astma onderscheiden. Daarmee kan het een praktisch instrument zijn bij de beslissing van de arts om een kind met astma wel of geen corticosteroïden voor te schrijven.

Portugese onderzoekers hebben het model ontwikkeld. Het is gebaseerd op de analyse van vluchtige organische stoffen (VOS) in condensaat van uitgeademde lucht (exhaled breath condensate: EBC) die wordt opgevangen met de eNose. Eerste auteur dr. J. Cavaleiro Rufo vertelde dat de ontwikkeling van het model was ingegeven door het feit dat astma op kinderleeftijd vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd en behandeld. Het doel van de studie die hij presenteerde was te kijken of VOC in EBC kan helpen bij de diagnose van astma bij kinderen en bij de keuze voor de behandeling. Er werden 64 deelnemers van 6-18 jaar gerecruteerd. Longfunctie en luchtwegreversibiliteit werden getest en huidpriktests uitgevoerd. Ook werd van elke patiënt een EBC-monster afgenomen, door hem 15 minuten in een eNose (een zogeheten Turbo DECCS condenser system) te laten ademen, dat de verzamelde lucht koelt en condenseert. Vervolgens werd een hiërarchisch clustermodel opgesteld. Aan de hand van dit model kon significant onderscheid worden gemaakt tussen deelnemers met en zonder astma (p<0,001). Het model kon ook kinderen met persisterende astma die inhalatiecorticosteroïden gebruikten, significant onderscheiden (p<0,001). De methode had in vergelijking met spirometrie met bronchodilatie (BD) een hogere accuratesse, een betere sensitiviteit en betere area under the curve (AUC) -waarden. Cavaleiro Rufo vertelde dat een grotere studie nu wordt uitgevoerd.

Tabel –  Spirometrie met bronchodilatie vergeleken met eNose

Tabel NB2.JPG

BD, bronchodilatie; AUC, area under the curve

Referentie
1. Cavaleiro Rufo J, Paciência I, Mendes FC, et al. Electronic nose analysis of exhaled breath condensate is able to distinguish children with asthma and to identify those in need of corticosteroid therapy. EAACI, abstract 0150.
 

Reacties (0)
(Advertentie)