Geplaatst op 30 mei 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Een veilige, kortdurende immunotherapie tegen graspollenallergie

Een veilige, kortdurende immunotherapie tegen graspollenallergie

Een recombinant hypoallergeen vaccin tegen graspollenallergie was in de hoogst geteste dosis klinisch effectief en veilig en werd goed verdragen.1 Deze subcutane immunotherapie heet BM32 en is de eerste van een nieuwe klasse van allergievaccins. Hij is inmiddels getest in drie fase II-studies bij in totaal ruim 250 patiënten.

BM32 is gebaseerd op vier fusieproteïnen die bestaan uit peptiden van allergenen van de vier belangrijkste timoteegraspollen. Het was al bekend dat behandeling met BM32 van patiënten met allergische rhinitis de symptomen van graspollenallergie vermindert. In het onderzoek waarvan de resultaten door dr. P. Zieglmayer (Wenen, Oostenrijk) werden gepresenteerd, is het als preventief vaccin getest. Het betrof een prospectieve, dubbelblinde, placebogecontroleerde fase IIb-trial. Blootstelling aan allergenen gebeurde zowel op de natuurlijke manier (tijdens het graspollenseizoen) als in de gecontroleerde setting van een kamer. Het primaire eindpunt was het ontwikkelen van IgG4- en IgG1-antilichamen tegen de twee belangrijkste allergenen: Phleum pratense (Phl p) 1 en Phl p 5. De 124 deelnemers werden gerandomiseerd naar vier groepen: placebo (n=32), 3 (n=32), 4 (n=30) of 5 (n=30) maandelijkse injecties voorafgaand aan het pollenseizoen. Een injectie bevatte 80 mg BM32, dat wil zeggen 20 mg van elk fusieproteïne.

Effectief en zeer veilig

Zieglmayer vertelde dat alle actieve behandelingen leidden tot een significante inductie van allergeenspecifiek IgG1 en IgG4 in vergelijking met placebo. Deze respons was het hoogst en het meest aanhoudend in de groep die 5 injecties BM32 had gekregen. De dosisafhankelijke vermindering van nasale symptomen (TNSS) was 7,3% (BM32 3x), 42,1% (BM32 4x) en 42,9% (BM32 5x) ten opzichte van placebo. Het beste klinische effect deed zich voor bij 5 injecties: in deze groep daalde de dagelijkse symptoom- en medicatiescore (SMS) met 23,8%. Volgens Zieglmeier was de behandeling zeer veilig en werd hij goed verdragen. De voornaamste bijwerking (bij ongeveer 30% van de deelnemers) betrof plaatselijke reacties op de injectieplaats. Zieglmayer: “BM32 is een waardevolle kandidaat om een veilige, kortdurende immunotherapie tegen graspollenallergie te worden.”

Referenties
1. Zieglmayer PU, Focke-Tejkl M, Weber M, et al. Evaluation of a treatment scheme with the recombinant grass pollen allergy vaccine BM32 yielding high allergen-specific IgG responses associated with clinical efficacy. EAACI, abstract 0178.

Reacties (0)




(Advertentie)