Geplaatst op 14 juni 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Vroege intensieve behandeling normaliseert de mortaliteit van RA-patiënten

Vroege intensieve behandeling normaliseert de mortaliteit van RA-patiënten

Een vroege intensieve behandeling blijkt de levensverwachting van patiënten met RA op lange termijn te verbeteren. Dat toont de prospectieve COBRA-studie van eigen bodem na een follow-upperiode van maar liefst 23 jaar.1 De overlevingskansen stijgen op de lange termijn tot een niveau dat vergelijkbaar is met de algemene bevolking.

Het overlijdensrisico van RA-patiënten is hoger dan dat van de algemene bevolking.2 De afgelopen decennia is de prognose van deze patiënten verbeterd, maar het is onduidelijk wat de oorzaak hiervan is. 

Nederlandse COBRA

De prospectieve COBRA (COmbinatietherapie Bij Reumatoïde Artritis)-studie onderzocht de mortaliteit na 23 jaar follow-up. In het oorspronkelijke onderzoek werden patiënten met vroege DMARD-naïeve RA behandeld met sulfasalazine monotherapie of combinatietherapie met sulfasalazine, laag gedoseerde methotrexaat en prednisolon, dat aanvankelijk in een hoge dosis werd gegeven en vervolgens werd afgebouwd. 

Resultaten na elf jaar

De combinatietherapie resulteerde vaker in ziektecontrole ten opzichte van sulfasalazine monotherapie. Na een follow-upperiode van elf jaar (in 2010) toonde de COBRA-studie een numeriek, maar geen significant lagere mortaliteit bij patiënten die de combinatietherapie kregen in vergelijking met sulfasalazine monotherapie.3 

Vergelijkbare prognose

De huidige studie omvatte gegevens van 154 van de 155 oorspronkelijke patiënten na een gemiddelde follow-upperiode van 23 jaar.1 In deze analyse werden de data van de COBRA-populatie op basis van leeftijd en geslacht gematcht met data van het Centrum van familiegeschiedenis (CBG). Hieruit kwam een numeriek (maar niet significant) lagere mortaliteit van de studiedeelnemers (28%) in vergelijking met de algemene populatie (35%) naar voren.

Binnen de onderzoekspopulatie stierf 27% van degenen die gerandomiseerd waren naar het gecombineerde therapieregime en 30% van degenen die alleen sulfasalazine kregen. Het verschil tussen de twee therapeutische benaderingen was niet significant. 

Conclusies

Dit is de eerste studie die een normalisatie van de mortaliteit bij RA laat zien in vergelijking met de algemene populatie na een follow-upperiode van meer dan twintig jaar. De resultaten bevestigen dat vroege intensieve behandeling van RA, inclusief het gebruik van glucocorticosteroïden, voordelen op de lange termijn heeft. 

Referenties
1. Poppelaars P, Van Tuyl LHD, Boers M. Mortality of the COBRA early rheumatoid arthritis trial cohort after 23 years follow up. EULAR 2018, abstract OP0015.
2. Boers M, Verhoeven AC, Markusse HM, et al. Randomised comparison of combined step-down prednisolone, methotrexate and sulphasalazine with sulphasalazine alone in early rheumatoid arthritis. Lancet. 1997;350:309-18.
3. Van Tuyl LH, Boers M, Lems WF, et al. Survival, comorbidities and joint damage 11 years after the COBRA combination therapy trial in early rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis. 2010;69:807-12. 

Reacties (0)
(Advertentie)