Geplaatst op 26 juni 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Sotagliflozine verlaagt HbA1c, insulinegebruik en (ernstige) hypoglykemieën, maar verhoogt het risico op diabetische ketoacidose

Sotagliflozine verlaagt HbA1c, insulinegebruik en (ernstige) hypoglykemieën, maar verhoogt het risico op diabetische ketoacidose

Sotagliflozine als toevoeging aan insuline verlaagt het HbA1c en vermindert het insulinegebruik ten opzichte van placebo in type 1 diabetespatiënten. Daarbij neemt ook het aantal (ernstige) hypoglykemieën af. Wel werd een toename in diabetische ketoacidose gezien. Dit blijkt uit de inTandem1 en inTandem2 studie. De resultaten van deze studies werden gepresenteerd op de 78th Scientific Sessions van de ADA in Orlando.

Sotagliflozine is een duale sodium-glucose linked transporter-1(SGLT-1) en SGLT-2 blokker, die postprandiale hyperglykemie vermindert en vertraagt door zowel remming van glucoseopname in de darm als blokkering van de renale glucose reabsorptie. In de inTandem studie werden 1575 type 1 diabetespatiënten gerandomiseerd naar placebo (n=526), sotagliflozine 200 mg (n=524) of sotagliflozine 400 mg (n=525). De deelnemers kregen eerst 6 weken optimalisatie van de eigen insulinetherapie (meerdere dagelijkse injecties of pomptherapie) totdat zij bij start van de studie een HbA1c van gemiddeld 61mmol/mol (7.7%) hadden. De duur van de studie was 52 weken.

Resultaten

In beide doseringen verlaagt sotagliflozine het HbA1c en vermindert het insulinegebruik, waarbij met name een afname in de bolusdosering werd gezien. De grootste reductie werd waargenomen in de groep met de hoogste sotagliflozine dosering. Ook waren de nuchtere glucosewaarden lager in de sotagliflozine 400 mg groep ten opzichte van placebo. In beide groepen waren er minder hypoglykemieën (<3.0 mmol/l), waaronder ook minder ernstige hypoglykemieën. Naast de glycemische voordelen nam ook het gewicht af met sotagliflozine.

Verder werd er gekeken naar het aantal patiënten dat een netto klinisch voordeel had, gedefinieerd als een HbA1c <53 mmol/mol (<7.0%) zonder diabetische ketoacidose (DKA) of ernstige hypoglykemieën. Dit waren 37 patiënten in de placebo groep, versus 67 en 70 patiënten in de 200 mg en 400 mg sotagliflozine groep, respectievelijk. Er werden echter wel meer DKA’s, meer genitale infecties en meer diarree gezien bij sotagliflozine gebruik.

Conclusie

Sotagliflozine als toevoeging op insulinetherapie leidt tot een significante reductie van het HbA1c na 24 en 52 weken, waarbij het insulinegebruik afneemt en er minder ernstige hypoglycemieën optreden. Wel nam het aantal DKA’s toe.

 


Reacties (0)
(Advertentie)