Geplaatst op 27 juli 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

ART-suppressie = geen hiv-infectie

ART-suppressie = geen hiv-infectie

‘Undetectable = untransmissable’; met de resultaten uit de PARTNER 2-studie wordt dit adagium (nogmaals) op robuuste wijze bevestigd. Effectieve suppressie van hiv brengt het risico op hiv-infectie onder serodiscordante (homoseksuele) stellen naar nul.

In de PARTNER 2-studie werden 942 serodiscordante homoseksuele stellen uit 14 Europese landen gevolgd waarmee dit de grootste studie op dit gebied is. Eerder was uit de PARTNER 1-studie gebleken dat zowel homoseksuele als heteroseksuele mensen met een niet-detecteerbare viral load hiv niet kunnen overdragen. Echter, het aantal homoseksuele koppels in de PARTNER 1 was aanzienlijk lager dan de hoeveelheid heteroseksuele stellen. Om er zeker van te zijn dat de uitkomsten van PARTNER 1 in gelijke mate ook golden voor homoseksuele mannen die anale seks bedrijven, is de PARTNER 2-studie in het leven geroepen.

Voorwaarden deelname

Essentieel voor deelname aan de studie was dat de seronegatieve partner op baseline en na afloop van de studie op hiv werd getest en bij aanvang van de studie seronegatief was. De seropositieve partner diende een (middels ART) onderdrukte viral load te hebben. Andere voorwaarden voor inclusie waren dat de stellen seks hadden zonder condoom en dat de seronegatieve partner geen PrEP of PEP (hadden) gebruikt(en).

Waardevolle data

In totaal werden over een periode van vier jaar 77.000 gevallen van condoomloze seks verzameld. Er deed zich tussen de partners uit de studie geen enkele hiv-infectie voor. “Robuuste data,” aldus Alison Rodgers die de resultaten presenteerde. Ze voegde eraan toe dat het volgens de berekeningen gebaseerd op deze uitkomsten “420 jaar van condoomloze anale seks duurt om hiv te krijgen”. 30% van de deelnemers had aangegeven naast de vaste partner ook andere partners te hebben. In deze groep werden hiv-infecties gezien; aan de hand van genetische varianten kon echter worden vastgesteld dat zij de infectie niet van hun vaste partner hadden gekregen.

Bron
Rodger A, et al. Risk of HIV transmission through condomless sex in MSM couples with suppressive ART: the PARTNER2 study extended results in gay men. AIDS 2018.

 

 

 


Reacties (0)
(Advertentie)