Geplaatst op 29 augustus 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Betere uitkomsten van zwangere hartpatiënten, counseling blijft vereist

Betere uitkomsten van zwangere hartpatiënten, counseling blijft vereist

Vrouwen met een hartaandoening kunnen meestal veilig zwanger worden. Daarentegen is een zwangerschap voor vrouwen met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) riskant, zo is naar voren gekomen uit de lange termijn uitkomsten van het mondiale ROPAC-register. Prof. Jolien Roos-Hesselink (Erasmus MC, Rotterdam) presenteerde de uitkomsten. Daarnaast toont dit onderzoek dat tegenwoordig minder vrouwen met een hartziekte overlijden of hartfalen ontwikkelen dan tien jaar geleden.

Een zwangerschap heeft een grote impact op de bloedsomloop van de moeder. Het is als een marathon van negen maanden, maakt prof. Roos-Hesselink duidelijk. 

Tijdens de zwangerschap moet het hart tot 50% meer bloed rondpompen en stijgt de hartslag met 10-20%, wat riskant kan zijn voor vrouwen met een hartaandoening.

Onderliggend hartlijden

In het ROPAC-register zijn de gegevens van 5.739 zwangere vrouwen met een hartaandoeningen die afkomstig waren uit 53 landen in de periode 2007-’18, geanalyseerd. De gemiddelde leeftijd van de moeders was 29,5 jaar en 45% was niet eerder bevallen.

Van hen had 57% een congenitale hartaandoening, die bij de meerderheid op jonge leeftijd chirurgisch was gecorrigeerd.
Andere diagnoses waren:
• valvulaire hartziekte (29%)
• cardiomyopathie (8%)
• aorta-ziekte (4%)
• ischemische hartziekte (2%) en
• PAH (1%).

Bevalling en complicaties

De bevalling vond bij 44% van de vrouwen plaats via een keizersnede, hoewel die ingreep niet wordt geadviseerd in de richtlijnen.

De meest voorkomende complicatie was hartfalen (11%), gevolgd door supraventriculaire en ventriculaire aritmieën (beide 2%).
Hartfalen was het meest prevalent bij vrouwen met een cardiomyopathie en PAH.

Belangrijkste doodszaak

Van de vrouwen stierf 0,6% tijdens de zwangerschap of de vroege periode postpartum. Daarmee is het overlijdensrisico honderd keer zo hoog als voor de algemene bevolking.
Vrouwen met PAH hadden het hoogste overlijdensrisico (9%).
De foetale en neonatale sterfte was in beide gevallen 1%.

Counseling gewenst

Hoewel de uitkomsten van zwangere vrouwen met een hartaandoening in het afgelopen decennium zijn verbeterd, vooral in ontwikkelingslanden, benadrukt prof. Roos-Hesselink het belang van counseling.

Referentie:
Roos-Hesselink JW. ROPAC - Pregnancy in women with cardiovascular disease: trends in outcome from 10 years ESC Registry Of Pregnancy And Cardiac disease. ESC-congres, abstract 5880.

Reacties (0)
(Advertentie)