Geplaatst op 14 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Nieuwe wegen naar haargroei

Nieuwe wegen naar haargroei

Alopecia androgenetica komt in elke dermatologiepraktijk aan bod. Dermatoloog Jerry Shapiro legt zich vanuit New York University zich volledig toe op haar- en hoofdhuidproblemen. Hij verricht daarnaast klinisch onderzoek naar de nieuwste technieken en behandelopties. ‘Platelet rich plasma, microneedling en celtherapieën hebben de toekomst.’

 

Vooruitstrevend

In de Nederlandse praktijk is het vooralsnog ondenkbaar, maar de Amerikaanse Shapiro neemt voor iedere patiënt een uur de tijd. Van zijn patiënten kampt 35% met alopecia areata, 30% met cicatriciale alopecia en 35% met een patroon van haarverlies en telogeen effluvium. Ook in het kader van shared decision making en de patiënt ‘meenemen’ in de behandeling werkt de Amerikaan vooruitstrevend. “Ik maak bij elk consult foto’s met de folliscoop en de fotofinder van de voorkant, de bovenkant, de slapen en tussen de haarlijnen. Zo kan de patiënt zelf ook zien of er verbetering optreedt.”

Haar-restauratie

De behandeling met Platelet Rich Plasma (PRP) vindt plaats met gefilterd plasma uit het eigen bloed. In dit plasma zit een hoge concentratie bloedplaatjes en actieve groeifactoren die een belangrijke rol spelen bij regenererende processen. De behandeling vindt zijn oorsprong in de orthopedie, wordt sinds de millenniumwisseling ingezet voor huidverjonging en sinds kort ook toegepast voor haarrestauratie. Shapiro publiceerde in maart 2018 een retrospectieve studie onder 24 patiënten (19 vrouwen, 5 mannen) in The Journal of the American Academy of Dermatology en is inmiddels gestart met een klinische trial vanuit de New York University: “Een maandelijkse injectie lijkt te werken bij drie op de vier patiënten en geeft een gemiddelde verhoging van 35 haren per vierkante centimeter. Dat is verder onderzoek waard.”

Micro-naaldjes

Een andere veelbelovende techniek die in India al opmars maakt, is microneedling. “Hier moeten we nog veel in ontdekken, bijvoorbeeld hoe diep de naald moet gaan, wat de frequentie van de behandeling moet zijn en of een combinatie met minoxidil meer effect geeft. In de eerste klinische trials lijkt dat laatste wel het geval (LinLin Bao, J Cosmet Laster Ther, 2017).” Is er sprake van meer dan 50 procent kaalheid, dan is haartransplantatie nog een optie. “Er wordt grote vooruitgang geboekt met technieken om dit met eigen haar te doen.”

Vrouwen en mannen

Tot slot staat Shapiro stil bij sekseverschillen. “Veel vrouwen gebruiken anticonceptie. Sommige vormen daarvan kunnen invloed hebben op de haargroei. Anticonceptie met norgesterol en norethindrone als belangrijkste bestanddeel zijn bijvoorbeeld echt af te raden. Mannen ervaren na het gebruik van finasteride af en toe aanhoudende seksuele bijwerkingen. De onderzoeken naar dit Post Finasteride Syndroom zijn echter van zeer lage kwaliteit. De vraag is dus of dit syndroom werkelijk is toe te schrijven aan de behandeling.”
Toch blijft de zoektocht gaande naar het volgende ei van Columbus. Jerry Shapiro: “Ik kijk uit naar celtherapieën met cellen uit dermale papillen en moleculen die neogenese aanjagen.”

Shapiro, J. Androgenic alopecia treatment options, EADV 2018

 


Reacties (0)
(Advertentie)