Geplaatst op 14 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Als seksueel overdraagbare aandoeningen niet meer simpel zijn

Als seksueel overdraagbare aandoeningen niet meer simpel zijn

De lezing van sexual health consultant Peter Greenhouse van de NHS in Engeland is vooral een wake-up call: ‘simpel’ te behandelen seksueel overdraagbare aandoeningen als chlamydia, syfilis en gonorroe hebben hun langste tijd gehad.

 

 

Niet simpel

Een 24-jarige vrouw heeft vaginale chlamydia, maar geen rectale klachten en geen anale seks gehad. De huisarts heeft azitromycine 1 gram eenmalig voorgeschreven. “Een simpele casus zou je zeggen”, begint veneroloog-gynaecoloog Peter Greenhouse zijn lezing. “Maar de kuur – normaal met een slagingspercentage van 91-93% - slaat niet aan. Ze wordt naar de dermatoloog verwezen. “Daar blijkt dat ze rectale chlamydia heeft. Daar wordt vaak niet op getest, hoewel de kans erop 30% is. Dat kan omdat de seksuele anamnese niet betrouwbaar is – iemand wil bijvoorbeeld niet toegeven anale seks te hebben gehad – maar er kan ook sprake zijn van auto-inoculatie.”

Azitromycine-resistentie

Dat brengt Greenhouse op de reden om altijd te testen op rectale chlamydia. “In rap tempo raakt de wereld resistent voor macroliden als azitromycine. Dat komt door de lange halfwaardetijd: het middel blijft, ook in lage concentratie, lang aanwezig in het lichaam. In Groenland is de resistentie al 100% en in het Verenigd Koninkrijk 41%. Door standaard te testen kom je vaak op een andere behandeling uit, zoals in dit geval doxycycline 2dd 100 m.”

Gonorroe-zorgen

Maar chlamydia is het niet het enige zorgenkind. “Ook gonorroe wordt onbehandelbaar”, waarschuwt Greenhouse. “De Europese, Britse en Amerikaanse behandelrichtlijnen gaan nog uit van ceftriaxon (250, 500 of 1000 mg) in combinatie met azitromycine 1 of 2 mg. Dat is een outdated standpunt: de twee middelen zijn niet synergetisch.”

Een andere zorg is dat gonorroe vaak in de keel voorkomt en meer dan 95% van de patiënten daar geen klachten van heeft. “Met als gevolg dat de bacteriën in de urethra verwijderd zijn door de kuur, maar niet in de keelholte. Tegelijkertijd blijft de ‘staart’ van azitromycine nog effectief in het lichaam. Wanneer de patiënt dan fellatio doet, verspreidt het virus zich en bevordert het de resistentie tegen de antibiotica. De eerste gevallen daarvan zijn al bekend.”

Expert nodig

Voorheen ‘simpele’ soa's hebben steeds vaker dus expert care nodig. “Denk aan het vooraf maken van swabs of het vooraf testen op macroliden-resistentie. Nieuwe antibiotica zijn in ontwikkeling, maar we weten nog niet of ze werken – en voor hoe lang ze gaan werken.”

Greenhouse, P. STIs: Diagnostic and therapeutic challenges, EADV 2018

Reacties (0)
(Advertentie)