Geplaatst op 15 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

EADV herhaalt roep om strenge regels tatoeage-inkt

EADV herhaalt roep om strenge regels tatoeage-inkt

Ondanks richtlijnen meldt twee derde van de getatoeëerden zich met bijwerkingen: bacteriële infecties, allergieën, verergering van bestaande huidziekten als psoriasis en overgevoeligheid voor zonlicht. De EADV herhaalde tijdens het congres haar oproep op veilige inkt. Ook vond een interactieve sessie tussen dermatologen en tatoeëerders plaats.

Populair plaatje

Steeds meer (jonge) Nederlanders kiezen voor een tatoeage of permanente make-up. In Australië, Finland Frankrijk en Duitsland heft ongeveer 10% van de bevolking een tatoeage. Onder jongeren is dat percentage nog hoger: schattingen lopen uiteen van 25 tot 35 %1. Ondanks regels van de Europese Commissie2 op het gebied van hygiëne om infecties met hepatitis of HIV te voorkomen, is tatoeëren nog niet risicoloos.

Veel risico’s

Naast de vele bijwerkingen en complicaties zijn er zorgen over kwaliteit en steriliteit van de inkt. Zo laat een Deense studie3 zien dan 10% van alle inktsoorten besmet zijn met bacteriën als Staphylococci, Streptococci, Pseudomonas species en Enterococcus/Coli. Daarnaast zijn er zorgen over allergieën, toxiciteit en het risico op kanker. Vooral gekleurde inkt kan kankerverwekkend zijn. Reden dat er de EADV haar oproep heeft herhaald op het Europese jaarcongres om de regels aan te scherpen en aan dezelfde eisen te laten voldoen als voor cosmetische producten. Dat is in het belang van zowel de klant als ook de tatoeëerder, vindt de EADV.

Hygiëne en veiligheid

Op vrijdagochtend organiseerde de EADV een speciale sessie voor dermatologen en tatoeëerders om onderling kennis uit te wisselen. Het doel was om in kaart te brengen waar hiaten zitten en hoe dermatologen daarop kunnen inspelen in preventieve sessies. Daarbij valt te denken aan hygiënisch werken, het uitvragen van ziektes en huidaandoeningen en het geven van goede voorlichting over wondverzorging.

Voorspeller

Drie dermatologen gaven aandachtspunten mee over contra-indicaties, plekken die speciale voorzorgsmaatregelen vragen, zoals moedervlekken en aandachtspunten voor de tatoeëerder om vroegtijdig huidkanker of voorlopers daarvan te herkennen. Een tatoeage is tot slot een predictieplaats voor het tot uiting komen van onder meer verrucae, pseudolymfomateuze of lichenoïde reacties, systeemziekten als sarcoïdose en maligne melanoom.


Referenties
1. Kluger N. Epidemiology of tattoos in industrialized countries. Curr Probl Dermato. 2015; 48: 6-20
2. Resolution ResAP(2008)1 on requirements and criteria for the safety of tattoos and permanent make-up (superseding Resolution ResAP(2003)2 on tattoos and permanentmake-up): https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectId=09000016805d3dc4
3. Høgsberg T, Saunte DM, Frimodt-Møller N et al. Microbial status and product labelling of 58 original tattoo inks. J Eur Acad Dermatol Venereol 2013; 27(1): 73-80.
 

Reacties (0)




(Advertentie)