Geplaatst op 15 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Positieve en negatieve invloeden op chronisch handeczeem

Positieve en negatieve invloeden op chronisch handeczeem

Op de allereerste Wereld Eczeem Dag (14 september) mag een poster over chronisch handeczeem niet ontbreken. Italiaanse onderzoekers presenteerden op de EADV een prospectieve analyse die zich richt op de factoren die klinische verbetering geven en een positief effect hebben op de kwaliteit van leven.

 

Prospectieve evaluatie

Handeczeem is een veel voorkomende aandoening die chronische kan worden. Tot nu toe onderzoeken prospectieve studies de risicofactoren om randvoorwaarden te ontdekken die ziekteverergering kunnen beperken of voorkomen. Deze studie heeft een evaluatie gemaakt van alle factoren die met handeczeem in verband worden gebracht met klinische verbetering en meer kwaliteit van leven.

Zwitsers register

De onderzoekers verkregen de data van prospectieve patiënten uit het Zwitserse register dat het patiëntmanagement op lange termijn volgt van patiënten met chronisch handeczeem (CARPE-CH). De follow-up was twee jaar. Deze data zijn geanalyseerd door middel van klassieke regressie en met semantische map-analyses.

Beroepsziekten

Uit de analyse komt naar voren dat zowel de ernst van het handeczeem als de kwaliteit van leven in de periode van twee jaar significant verbetert (p<0.001). Wel heeft 20% van de patiënten na twee jaar follow-up nog steeds gematigd of ernstig handeczeem. Verschillende factoren hebben een negatief effect op het klinische beloop en de kwaliteit van leven: invloeden van buitenaf, mannelijk geslacht, verlies van baan, allergische contactdermatitis en palmair of wijdverspreid eczeem. De grootste impact op chronisch handeczeem is echter het hebben of oplopen van een beroepsmatige huidziekte.

Cazzaniga S., Simon D. Chronic Hand eczema: a prospective analysis focusing on factors associated with clinical and quality of life improvement. EADV 2018, abstract OP05.06. 

Reacties (0)
(Advertentie)