Geplaatst op 15 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Mohs chirurgie (kosteneffectief) alternatief voor conventionele excisie

Mohs chirurgie (kosteneffectief) alternatief voor conventionele excisie

De nieuwe Nederlandse richtlijn over basaalcelcarcinoom (BCC) geeft duidelijke aan wanneer Mohs micrografische chirurgie (MMS) geïndiceerd is. Nederlandse onderzoekers van de Mohs klinieken in Hoorn onderzochten of deze werkwijze vaker leidt tot complete verwijdering dan de conventionele excisie (CE) en of MMS kosteneffectief is.

 

Grootschalige analyse

De onderzoekers maakten een retrospectieve analyse van 7.425 MMS-procedures en berekenden lokalisatie, subtype en grootte: het percentage CE dat incompleet zou zijn na toepassing van de geadviseerde chirurgische marge, de chirurgische marge die nodig is om complete excisie te behalen in meer dan 90% van de gevallen, de grootte van CE- en MMS-defecten, de kosten van MMS en van CE met meteen daaropvolgend reconstructie of, in het geval van een incomplete excisie, opgevolgd door MMS.

Goed alternatief

Voor alle nieuwe MMS-indicaties lijkt de toepassing van MMS in 11-33% van de gevallen een incomplete CE te voorkomen. In vergelijking tot CE is het uiteindelijke defect na MMS altijd kleiner. MMS vormt bij primaire BBC’s >5 mm in de H-zone en >20 mm ergens anders in het gezicht dan ook een goed (kosteneffectief) alternatief ten opzichte van BCC. Als discussiepunt geven de onderzoekers aan dat de resectiemarges die worden geadviseerd voor CE inadequaat lijken om complete excisiepercentages van meer dan 90% te behalen bij BCC in het gezicht.

Marcus M., Mosterd K., Van Rengen, A. Complete excision of basal cell carcinoma - cost efficiency of Mohs surgery versus conventional excision. EADV 2018, abstract P0852.

Reacties (0)
(Advertentie)