Geplaatst op 16 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Evidence voor topicale therapie tegen huidveroudering

Evidence voor topicale therapie tegen huidveroudering

Stress, tabak, vervuiling, zonnestraling, hoge temperatuur maar ook voeding, te weinig slaap en stress hebben invloed op huidveroudering 1. Hoogleraar Dermatologie Christopher Griffiths, verbonden aan de universiteit van Manchester, gaf een overzicht over hoe rimpels ontstaan en welk bewijs er is om er iets aan te doen.

Kraaienpootjes

Wie kent ze niet, de vrachtwagenchauffeurs die aan de linkerkant van hun gezicht en arm veel rimpels hebben en rechts niet? Dat zonlicht een sterk rimpelend effect heeft is niet nieuw, wel de inzichten op cellulair en moleculair niveau 2. Ook de invloed van vervuiling, met name dieseldeeltjes 3 op de huid, is aangetoond. En mensen die stress ervaren, zien dat terug in de spiegel aan meer kraaienpootjes 4. Tot slot geldt: of rimpels nu ontstaan door zonlicht, natuurlijke veroudering of roken, ze kennen allemaal hetzelfde onderliggende werkingsmechanisme: een verlies van collageen en fibrilline.

Retinoïnezuur

Van retinoïnezuur is aangetoond dat het de ontwikkeling van de collageen- en elastinecellen bevordert en rimpels (iets) vermindert. Griffiths toont een aantal foto’s van patiënten die met een retinoïnezuur-crème (tretinoïne 0,1,%) verbetering zien optreden in de huid. “Het stopt niet alleen de rimpelvorming, maar keert het proces zelfs om.” De patiënt moet echter wel geduld hebben: het resultaat laat soms wel een jaar op zich wachten. Een hogere concentratie (tot 0,4%) geeft sneller resultaat, maar ook kans op meer irritatie van de huid. Daarom gebruikt Griffiths liever adapalenegel (0,3%) voor het gezicht om voorhoofdrimpels, pigmentatie en periorbitale rimpels te behandelen. “Dit is gelijk aan 0,05% tretitoïnecrème.”

Preventief inzetten

Retinoïnezuur heeft nog een positief effect: het vermindert UVB-opname van de matrixmetalloproteases (MMP's), die collageenvezels afbreken. “Je kunt het daarom inzetten als therapie om huid te herstellen, maar ook als preventief middel.” Verder waarschuwt Griffiths dat voor de ‘over de counter’-producten met retinol het anti-rimpeleffect niet is aangetoond. “Overigens is van dit soort commerciële huidproducten wel bewezen dat ze rimpels kunnen verminderen en fibrilline kunnen herstellen 5.”

Tot slot staat Griffiths stil bij senescente cellen. “Muizen zonder deze cellen hebben onder meer een betere nierfunctie, krijgen later kanker en minder cataract 6. Mensen kunnen die cellen niet uitzetten, maar wel zorgen voor autofagie door regelmatige beweging, voldoende slaap, periodiek vasten en het verminderen van koolhydraten in de voeding 7.”

Referenties
1. Krutmann J. et al. (2017). The skin aging exposome. J Dermatol Sci.
2. Battie C., Jitsukawa S., Bernerd F., Del Bino S., Marionnet C., Verschoore M. (2014). New insights in photoaging, UVA induced damage and skin types. Exp Dermatol.
3. Vierkötter A, Schikowski T, Ranft U, Sugiri D, Matsui M, Krämer U, Krutmann J. (2010). Airborne particle exposure and extrinsic skin aging. J Invest Dermato
4. Pattinson et al, ESDR 2016.
5. Watson, R.E.B. et al. (2009). A cosmetic ‘anti-ageing’ product improves photoaged skin: a double-blind, randomized controlled trial. Br J Dermatol.
6. Baker, D. J. et al. (2016). Naturally occurring p16Ink4a-positive cells shorten healthy lifespan. Nature.
7. Tschachler E, Eckhart L. (2017). Autophagy - how to control your intracellular diet. Br J Dermatol.

 


Reacties (0)
(Advertentie)