Geplaatst op 16 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Educatie is het toverwoord bij beroepsziekte contactdermatitis

Educatie is het toverwoord bij beroepsziekte contactdermatitis

Contactdermatitis is de meest voorkomende beroepsziekte in Europa. In zijn lezing hamert prof. dr. Sven Malte John van de universiteit van Osnabrück op meer preventie. Primair, secundair én tertiair.

Verhoogd risico

Kappers, verpleegkundigen, metaalbewerkers en medewerkers in keukens: het zijn allemaal beroepen die een verhoogd risico geven op contactdermatitis. De geschatte kosten daarvan lopen op tussen de 5 en 8 miljard euro per jaar in Europa: niet alleen door ziekteverzuim, maar ook inactiviteit in de productie, arbeidsongeschiktheid en ziektekosten. Helaas is het effect van primaire en secundaire preventie nog niet aangetoond 1,2. Dat komt volgens John ook omdat het aantal officieel geregistreerde patiënten met werkgerelateerd contactdermatitis niet altijd overeenkomt met wat dermatologen.

Primaire preventie

Een recente review uit de Cochrane Library 3 blijkt dat er voor veel maatregelen aan primaire preventie (vochtinbrengende crèmes, beschermende barrier creams, handschoenen en educatie), maar weinig bewijs is. John tekent hierbij aan dat het vooral ontbreekt aan data en er voor jonge onderzoekers op dit gebied nog veel dankbaar werk valt te verrichten.

Gevaarlijke werkplekken

De praktijk laat namelijk zien dat kleine veranderingen al grote effecten kunnen hebben. Aan de hand van foto’s laat John zien hoe werkplaatsen van bijvoorbeeld schilders eruit zien, met bijtende stoffen, grove borstels en vieze handdoek om de handen schoon te maken of handschoenen die geen echte bescherming bieden. “Geef mannen het advies om wat ze niet op hun auto willen gebruiken, ook niet op hun handen gebruiken.” Ander onderzoek laat zien dat kappers zonder training in 100% van de gevallen op een verkeerde manier handschoenen afdoen en na training het slechts in 55% van de gevallen goed gaat.

Suikerklontje

Ook op het gebied van secundaire preventie is nog een wereld te winnen. De EADV heeft hiervoor al enkele jaren de campagne Healthy skin@work lopen. Door bijvoorbeeld verpleegkundigen educatie te geven om niet hun handen vaker dan acht keer per dag te gebruiken maar een desinfectant te gebruiken, is het verergeren van contactdermatitis in veel gevallen te voorkomen 4. John adviseert hierbij de richtlijnen 5,6,7 te gebruiken, ook al zijn die toe aan een update. Voor succes hangt tot slot veel af van op welke manier de educatie wordt gegeven. John: “Als je een suikerklontje met een beschermende crème insmeert en in een bak water doet, en daarnaast een suikerklontje zonder, zien mensen het verschil. Dat werkt beter dan erover vertellen.”

Referenties
1. Mauro, M. De Giusti, V., Bovenzi, M., Larese Filon, (2017). F. Effectiveness of a secondary prevention protocol for occupational contact dermatitis. J Eur Acad Dermatol Venereol.
2. Fisker M.H., Ebbehøj N.E., Vejlstrup S.G., Lindschou J., Gluud C., Winkel P., Bonde J.P., Agner T. (2018). Prevention of hand eczema: effect of an educational program versus treatment as usual - results of the randomized clinical PREVEX trial. Scand J Work Environ Health.
3. Bauer A., Rönsch H., Elsner P., Dittmar D., Bennett C., Schuttelaar M.A., Lukács J., John S., Williams H.C. (2018). Review: Treatments to prevent hand skin irritation in the workplace, Cochrane Library.
4. Kezic, S. (2017). The effectiveness of a skin care program for the prevention of contact dermatitis in health care workers (the Healthy Hands Project): Study protocol for a cluster randomized controlled trial, Trials.
5. De Léon, F.J. et al. (2015), Management of Chronic Hand Eczema. Actas Dermosifiogr.
6. Diepgen T.L. et al (2015). Guidelines for diagnosis, prevention and treatment of hand eczema. JDDG.
7. Diepgen, T.L. et al. (2009). Guideline on the management of hand eczema. ICD-10 Code: L20, L23, L24, L25, L30. JDDG.

Reacties (0)
(Advertentie)