Geplaatst op 17 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Toegang tot nieuwe geneesmiddelen voor IPF nog beperkt

Toegang tot nieuwe geneesmiddelen voor IPF nog beperkt

Hoewel er de afgelopen jaren 2 nieuwe geneesmiddelen voor patiënten met IPF beschikbaar zijn gekomen, blijkt het aantal patiënten dat deze middelen voorgeschreven krijgt nog beperkt. Dit zijn de resultaten van een studie waar 41 landen over alle continenten aan meededen.

 

Achteruitgang van longfunctie bij patiënten met idiopathische pulmonale fibrose (IPF) kan worden vertraagd door gebruik van pirfenidon of nintedanib. Deze middelen zijn redelijk effectief gebleken en worden door patiënten redelijk verdragen. De Rotterdamse onderzoeksgroep onder leiding van dr. Marlies Wijsenbeek onderzocht het gebruik van deze nieuwe middelen in zoveel mogelijk landen. Een vragenlijst werd verstuurd naar 404 behandelaars van IPF-patiënten over de hele wereld (41 landen). Wijsenbeek: “We hebben nieuwe behandelingen nodig voor IPF die in geregistreerde trials als aanvulling op de bestaande behandeling moeten worden onderzocht. Dan moeten we wel weten in hoeverre de huidige behandeling beschikbaar is voor patiënten. Dat heeft namelijk grote gevolgen voor de opzet van de trials.”

Beschikbaarheid van pirfenidon en nintedanib

De vragenlijst werd volledig ingevuld door 330 behandelaars in 39 verschillende landen. In 32 landen waren beide geneesmiddelen geregistreerd en in 3 landen geen van beide middelen. De resultaten van gebruik van pirfenidon en nintedanib zijn beschikbaar voor de landen waar beide geneesmiddelen voorgeschreven kunnen worden. De schatting is dat bijna 25.000 IPF-patiënten door de 330 behandelaars werden gezien in de afgelopen 12 maanden. In de tabel staan de belangrijkste resultaten weergegeven.

Patiënten behandeld met Percentage overall Percentage VS Percentage EU
Pirfenidon 30,9 % 34,7 % 32,8 %
Nintedanib 26,3 % 32,8 % 30,8 %
Geen van beiden 34,7 %    

 

Referentie
Wijsenbeek MS, Floricel F, Thonnard J, et al. A worldwide review of ‘real’ life’ practice: experience from a treatment feasibility review in 41 countries. ERS 2018, Parijs. Sessie 46; OA263.

Reacties (0)
(Advertentie)