Geplaatst op 18 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

CARAT is nuttig instrument voor Astma/COPD-dienst

CARAT is nuttig instrument voor Astma/COPD-dienst

Gronings onderzoek laat zien dat CARAT (Control of Allergic Rhinitis and Asthma Test) een nuttig en aanvullend instrument is op de ACQ-scorelijst voor gebruik bij de Astma/COPD-diensten. Het behandeladvies blijft hetzelfde, ongeacht welke vragenlijst wordt gebruikt.

 

Astma/COPD-diensten zijn opgericht om huisartsen te ondersteunen bij diagnostiek en behandeling. De aan deze diensten verbonden longartsen beoordelen anamnestische gegevens samen met de longfunctie. Deze diensten dragen bij aan de diagnostische en therapeutische zekerheid in de eerste lijn.1 CARAT is ontworpen en gevalideerd om de controle van astma en allergische rinitis te meten.2 Een Groningse onderzoeksgroep vergeleek het effect op behandeladvies en gebruikersvriendelijkheid van CARAT in vergelijking met gebruik van de ACQ-scorelijst.

Vergelijkbaar behandeladvies

De gegevens van 100 patiënten met astma (50 met allergische rinitis) werden gebruikt voor deze studie.3 11 longartsen gaven een behandeladvies op basis van gegevens uit CARAT of op basis van gegevens van de ACQ-scorelijst. Ook hebben de longartsen een vragenlijst ingevuld om het gebruik van CARAT te beoordelen. Er werden geen significante verschillen gevonden in behandeladvies bij gebruik van CARAT of ACQ. Wel werd een verschil gevonden met betrekking tot behandeladvies van rinitis, dit werd vrijwel alleen gegeven op basis van de ACQ-scorelijst en niet op basis van CARAT
(p < 0,001). Ook werd een verschil gevonden in behandeladvies voor patiënten met of zonder allergische rinitis (p = 0,018). Het grootste deel van de longartsen (81%) vond CARAT een nuttig instrument en net zo bruikbaar als de ACQ-scorelijst. Zij bevelen dan ook aan CARAT toe te voegen als instrument voor de Astma/COPD-diensten.

Referenties
1. Lucas AEM. Specialistische ondersteuning bij de diagnostiek van astma in de huisartsenpraktijk: een astma/COPD-dienst. Ned Tijdschr Allergie & Astma 2014;14:11-7.
2. Azevedo P, Correia de Sousa J, Bousquet J, et al. Control of Allergic Rhinitis and Asthma Test (CARAT): dissemination and applications in primary care. Prim Care Respir J. 2013;22:112-6.
3. Jong De C, Baretta HJ, Fonseca J, et al. Practical use of control of allergic rhinitis and asthma test in a telehealth service. ERS 2018, Parijs. Sessie 50; OA286.

Reacties (0)
(Advertentie)