Geplaatst op 18 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Gerichte longdenervatietherapie is veilig en effectief

Gerichte longdenervatietherapie is veilig en effectief

Gerichte longdenervatietherapie (TLD) is een nieuwe bronchoscopische therapie die de parasympathische zenuwsignalen in de long onderbreekt. De Groningse longarts Dirk-Jan Slebos onderzocht in een sham-controlled fase II-trial de veiligheid en effectiviteit van deze nieuwe therapie. TLD wordt goed verdragen, heeft weinig bijwerkingen en verlaagt respiratoire klachten.

De AIRFLOW 2 klinische trial vindt plaats in 6 verschillende Europese landen. Patiënten worden ad random verdeeld over TLD of een placebo-ingreep (sham-procedure). TLD grijpt in op de cholinerge pathway waarvan bekend is dat deze een rol speelt bij de ontwikkeling van COPD. TLD kan de werking van anticholinergica wellicht versterken. In totaal werden 82 patiënten geïncludeerd in deze studie. Alle patiënten werden behandeld met tiotropium.

Betere kwaliteit van leven

3 tot 6 maanden na de behandeling met TLD had 71% van de patiënten die de sham-procedure ondergaan respiratoire bijwerkingen, in vergelijking met 32% van de patiënten die TLD had ondergaan (p = 0,0008). Er zijn geen bijwerkingen opgetreden die extra behandeling nodig hadden. 5 patiënten (12%) die TLD hadden ondergaan, hadden tijdelijk maagproblemen. Deze waren na 6 maanden volledige verdwenen. Slebos: “Daarnaast waren er andere positieve effecten in de groep patiënten die TLD hebben gehad, zoals vermindering van ziekenhuisopnames. Ook was er een significante vermindering te zien van chronisch respiratoire symptomen in de behandelde groep, zoals kortademigheid, exacerbaties en infecties. We zagen een duidelijke trend richting betere kwaliteit van leven.” In 2019 start de AIRFLOW 3 klinische trial waarin grotere aantallen patiënten behandeld zullen worden met TLD om het klinische effect op COPD beter te kunnen vaststellen. 


Referentie
Slebos DJ, et al. A double-blind, randomized, sham-controlled study of Targeted Lung Denervation in patients with moderate to severe COPD. ERS 2018, Parijs. Sessie 496; OA4929.

 

Link naar filmpje van de procedure: http://www.airflowtrial.com/nl/the-procedure

AIRFLOW

AIRFLOW2


Reacties (0)
(Advertentie)