Geplaatst op 19 september 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Kunstmatige intelligentie behulpzaam bij beoordeling longfunctietesten

Kunstmatige intelligentie behulpzaam bij beoordeling longfunctietesten

De interpretatie van longfunctietesten en het stellen van de primaire diagnose vertonen een sterke variatie tussen artsen. Software gebaseerd op kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’) kan een krachtige ondersteuning bieden om de huidige klinische praktijk te verbeteren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leuven.

De beoordeling en interpretatie van longfunctietesten is gebouwd op expert-opinie en gebaseerd op het herkennen van patronen. Er is weinig bekend over de accuratesse van en variatie tussen longartsen ten aanzien van de interpretatie van longfunctietesten en het stellen van de diagnose, gebaseerd op de klinische informatie en longfunctietesten. Hoofdonderzoeker Topalovic: “Voor het menselijk oog kan het heel lastig zijn om bepaalde patronen te herkennen, terwijl een computer heel eenvoudig grote hoeveelheden data kan verwerken. Daarom zagen we een rol weggelegd voor artificial intelligence.” Om het algoritme te bepalen zijn data gebruikt van 1430 patiënten uit 33 Belgische ziekenhuizen.

Gouden standaard

In het totaal werden er 6000 interpretaties van longfunctietesten en klinische informatie uitgevoerd door 120 longartsen uit 16 verschillende Europese ziekenhuizen voor 50 casussen. ATS/ERS-richtlijnen golden als de gouden standaard. De gouden standaard voor de diagnose was gebaseerd op klinische geschiedenis, longfunctietesten en aanvullende testen, en deze werd uiteindelijk bevestigd door een expertpanel. De interpretatie van de longartsen (73% senior, 27% junior) kwam in 74,4% van de gevallen overeen met de ATS/ERS-richtlijnen (range: 56-88%). Slechts in 44,6% van de gevallen werd een juiste diagnose gesteld (range: 24-62%). De software gebaseerd op kunstmatige intelligentie gaf in 100% van de gevallen de juiste interpretatie volgens ATS/ERS-richtlijnen en in 82% van de gevallen ook de juiste diagnose. Twee Belgische ziekenhuizen maken momenteel al gebruik van software die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie.

Referentie
Topalovic M, et al. Artificial intelligence improves experts in reading pulmonary function tests. ERS 2018, Parijs. Sessie 538; PA5290.

Reacties (0)
(Advertentie)