Geplaatst op 11 oktober 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Focale ontstekingsactiviteit bij vroege MS geassocieerd met cognitie

Focale ontstekingsactiviteit bij vroege MS geassocieerd met cognitie

De mate van focale ontstekingsactiviteit in de hersenen bij patiënten met vroege MS is geassocieerd met het cognitief functioneren op de lange termijn. Dit blijkt uit onderzoek dat op 10 oktober tijdens het ECTRIMS-congres is gepresenteerd. Conventionele MRI zou kunnen helpen om patiënten met vroege MS te identificeren die een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang hebben.

Op zoek naar zeer gewenste robuuste biomarkers die een achteruitgang in cognitie op de lange duur kunnen helpen voorspellen, bestudeerden de onderzoekers de MRI-gegevens van 115 patiënten met een klinisch geïsoleerd syndroom (CIS) van gemiddeld 34 jaar oud. Bij hen werden aan het begin en een jaar later een spinale - en een hersen-MRI gemaakt, waarna ze 15 jaar later opnieuw werden onderzocht. Om de cognitie na 15 jaar te testen, werd gebruikgemaakt van de Symbol Digit Modalities Test (SDMT), de Paced Auditory Serial Addition Test (PASAT), tests van het verbale en visuele geheugen en de Brixton- en Hayling-test voor executieve functies.

Na 15 jaar hadden 83 deelnemers (80%) MS. De 35 deelnemers (34%) die een verminderde cognitie bleken te hebben, hadden allemaal MS. De aanwezigheid van gadolinium-aankleurende (GdE-) laesies (1+) was onafhankelijk geassocieerd met minder goede resultaten bij het testen van de snelheid van informatieverwerking (p < 0,01), het geheugen (p < 0,01) en executieve functies (p < 0,01) na 15 jaar. Ook na het includeren van de MRI-variabelen van een jaar later, bleven GdE-laesies (1+) significant voor alle 3 genoemde cognitieve domeinen. Nieuwe (1+) supratentoriale laesies na 1 jaar waren eveneens geassocieerd met de verwerkingssnelheid van informatie (p = 0,01) en met het geheugen (p < 0,01), terwijl nieuwe (1+) supratentoriale en spinale laesies (resp. p < 0,01 en p = 0,02) na 1 jaar waren geassocieerd met executieve functie. Genormaliseerd hersenvolume (NBV) op baseline en percentuele verandering in hersenvolume (PBVC) na 1 jaar waren niet – onafhankelijk van de omvang van laesies – geassocieerd met cognitief functioneren na 15 jaar.

Referentie
Brownlee W, et al. Early focal inflammatory disease is associated with long-term cognitive performance in relapse-onset multiple sclerosis. ECTRIMS 2018, abstract 97.

Reacties (0)
(Advertentie)