Geplaatst op 12 november 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

TENS vermindert pijn en vermoeidheid bij fibromyalgie

TENS vermindert pijn en vermoeidheid bij fibromyalgie

Actieve transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) leidt bij vrouwen met myalgie (FM) tot significante vermindering van de pijn, de vermoeidheid en de impact van de ziekte vergeleken met placebo-TENS of geen TENS. Deze behandeling heeft als voordelen dat zij veilig en goedkoop is, en thuis kan worden uitgevoerd.

De 301 deelnemende vrouwen waren tussen de 18 en 70 jaar oud en voldeden aan de ACR-criteria voor FM uit 1990. Ze werden in deze geblindeerde studie gerandomiseerd naar actieve TENS (n = 103), placebo-TENS (n = 99) of geen TENS (n = 99). Actieve TENS werd op de boven- en onderrug toegediend met een afwisselende frequentie, met een sterke maar niet onprettige intensiteit, en met pulsen van 200 μsec. De deelnemers werd gezegd minstens 2 uur per dag TENS in te schakelen tijdens dagelijkse bezigheden. Het primaire eindpunt was door activiteit geïnduceerde pijn. Pijn en vermoeidheid tijdens bezigheden (6-minutenlooptest) en in ruste werden gerapporteerd voor en tijdens de toepassing van TENS. De door de patiënt gemelde resultaten werden gekwantificeerd met de Brief Pain Inventory (BPI), multidimensionale beoordeling van vermoeidheid (MAF), de herziene FM-impactvragenlijst (FIQR), en een globale beoordeling van veranderingen. De analyse was op basis van intention-to-treat.

Na een maand actieve TENS was het primaire eindpunt gemiddeld gedaald met 1,82, significant meer dan bij placebo-TENS (0,85; p = 0,01) en geen TENS (0,49; p < 0,01). Ook door bezigheden geïndiceerde vermoeidheid daalde meer: 1,53. Bij placebo-TENS was de daling 0,08 (p < 0,01), bij geen TENS was er een stijging van 0,35 (p < 0,01). Met actieve TENS werden ook significante verbeteringen gezien in pijnklachten in ruste, BPI-interferentie en MAF-score vergeleken met beide controlegroepen (beide p < 0,05). Actieve TENS verbeterde de FIQR met gemiddeld 8,48, significant meer dan bij geen TENS (1,39; p < 0,001. Van de deelnemers in de actieve TENS-groep vond 70% dat de FM was verminderd, tegen 31% in de placebogroep en 9% in de groep zonder TENS (p < 0,001).

Referentie
Crofford L, et al. Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) Reduces Pain and Fatigue and Improves Disease Impact in Women with Fibromyalgia: A Randomized Controlled Trial. ACR 2018, L19.

Reacties (0)
(Advertentie)