Geplaatst op 12 november 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Ixekizumab haalt alle eindpunten bij axiale spondyloartritis

Ixekizumab haalt alle eindpunten bij axiale spondyloartritis

In de eerste fase III-studie van de IL-17A-remmer ixekizumab (IXE) zijn na 16 weken het primaire eindpunt en alle belangrijke secundaire eindpunten gehaald. Onverwachte veiligheidssignalen bleven uit. In vergelijking met placebo was IXE geassocieerd met significant meer verbetering van radiografische axiale SpA (r-axSpA), van aan de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven, en van inflammatie op MRI.

De resultaten na 16 weken van deze zogeheten COAST-V trial werden gepresenteerd door prof. dr. D. van der Heijde uit Leiden. De 341 deelnemers hadden actieve axSpA volgens de Assessment of SpA international Society (ASAS)-criteria. Behandeling met NSAID’s had onvoldoende effect gehad of werd niet goed verdragen. De deelnemers werden gerandomiseerd naar placebo (PBO), 40 mg adalimumab (ADA) om de 2 weken, of 80 mg ixekizumab (IXE) om de 2 of 4 weken. Het primaire eindpunt was ASAS40-respons na 16 weken.

Van de 341 deelnemers voltooiden 332 (97%) de eerste 16 weken van deze studie, die in totaal een jaar duurt. De gemiddelde BASDAI-score op baseline was 6,7. In beide IXE-groepen waren de resultaten beter dan bij de actieve comparator en bij placebo. Bij IXE om de 2 weken en om de 4 weken bedroeg de ASAS40-score resp. 52% en 48%, bij placebo 18% (p < 0,001). Vergeleken met placebo was er in beide IXE-groepen significant meer verbetering te zien in de ziekteactiviteit, functionele beperkingen en inflammatie.

Significante verbeteringen van (onder meer) de ASAS20-score waren al na 1 week aanwezig, en van de ASAS40-score na 2 weken. Na 16 weken was de ASAS40-respons bij ADA 36%, significant meer dan placebo.
Het percentage tijdens de behandeling opkomende bijwerkingen was bij placebo 40%, bij IXE 42% en 43% en bij ADA 49%. Er werden in geen van de studiearmen opportunistische infecties gezien.

Referentie
Van der Heijde D, et al. Ixekizumab Significantly Improves Signs, Symptoms, and Spinal Inflammation of Active Ankylosing Spondylitis/Radiographic Axial Spondyloarthritis: 16-Week Results of a Phase 3 Randomized, Active and Placebo-Controlled Trial. ACR 2018, abstract 1864.

Reacties (0)
(Advertentie)