Geplaatst op 13 november 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Combinatie dolutegravir en rilpivirine goed verdraagbaar op langere termijn

Combinatie dolutegravir en rilpivirine goed verdraagbaar op langere termijn

Langetermijndata laten zien dat de combinatie dolutegravir + rilpivirine (DTG + RPV) een goed verdraagbare behandeloptie is voor mensen met een onderdrukte viral load die andere regimes met drie of vier middelen gebruiken en geen voorgaand virologisch falen hebben gehad.

Eerder waren in de SWORD-1/2-studies al non-inferieure effectiviteit en bescheiden verbeteringen in patiëntgerapporteerde symptoomlast en tevredenheid met de behandeling op week 48 aangetoond van DTG + RPV. Langetermijndata (week 100) maakte duidelijk dat een hoog niveau van virale suppressie werd behouden. Inmiddels zijn ook de gepoolde SWORD-1/2-resultaten van patiëntgerapporteerde uitkomsten tot en met week 100 bekend. Veranderingen vanaf baseline werden berekend voor degenen die vanaf dag 1 switchten (100 weken) en van hen die CAR gebruikten (48 weken). Die laatste groep switchte op week 52 naar DTG + RPV; voor hen werd de verandering vanaf de laatste pre-switch baseline berekend. Het bleek dat op baseline lage niveaus van symptoomlast en een hoge mate van tevredenheid met de behandeling werden gerapporteerd. Desalniettemin uitte 27% van de mensen die deelnamen hun zorg over langetermijnbijwerkingen van CAR als reden voor deelname aan de SWORD-1/2-studies.

Mensen die vanaf dag 1 DTG + RPV gebruikten, gaven aan dat ze bescheiden verbeteringen vanaf baseline ervoeren in zowel symptoomlast als algehele tevredenheid met de behandeling tijdens alle bezoeken tot en met week 100. Onder degenen die op week 52 switchten naar DTG + RPV, was er weinig verandering in symptoomlast, maar wel een vergelijkbare verbetering in tevredenheid met de behandeling. De baseline gezondheidsstatus was hoog en bleef stabiel op zowel week 48 als week 100 in de DTG + RPV-groep die vanaf dag 1 was geswitcht.

Referentie
Oglesby A, et al. Patient-reported outcomes after switching to a two-drug regimen of dolutegravir + rilpivirine: Week 100 results from the SWORD-1 and SWORD-2 studies. Abstract P101. HIV/Drug Therapy Glasgow 2018.

Reacties (0)
(Advertentie)