Geplaatst op 13 november 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Uitgebreide aanpak soa-bestrijding onder homoseksuele en biseksuele mannen nodig

Uitgebreide aanpak soa-bestrijding onder homoseksuele en biseksuele mannen nodig

Onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) is – sinds de komst van PrEP – een stijging zichtbaar in seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Deze problematiek vraagt om een gedegen aanpak middels een combinatie van strategieën die preventie en behandeling bij deze populatie bevorderen.

“Het is duidelijk dat er niet één enkele oplossing is,” zo stelde Jean-Michel Molina (Universiteit van Paris Diderot). Hij zag meer in een combinatie van strategieën, zoals extra aandacht voor condoomgebruik, de inzet van vaccins (hepatitis A en B), implementatie van ‘test-and-treat’-strategieën en nieuwe behandelingen speciaal gericht op bacteriële soa’s. Voor degenen die menen dat afgenomen condoomgebruik tot meer hiv-besmettingen leidt, had Molina een interessant onderzoeksresultaat achter de hand: “Recent onderzoek vond weliswaar dat teruglopend condoomgebruik samenviel met een stijging in het aantal soa’s, maar met een afname van het aantal nieuwe hiv-diagnoses.”

Een andere interventie waar het nodige van verwacht wordt, is partnermelding. Zo is er een app in ontwikkeling die een anoniem bericht van de gebruiker van deze app stuurt naar de telefoon van zijn sekspartners en de laboratoriumtesten en -uitslagen synchroniseert met die van de partner(s). Vervolgens ontvangen alle eerdere partners in het netwerk een melding als ze blootgesteld zijn aan hiv of soa’s. Dit gaat dan gepaard met informatie waar ze behandeling kunnen krijgen.

PEP als potentiële strategie is in de IPERGAY-studie onderzocht. Hiv-negatieve hoog risico MSM kregen ofwel on-demand PEP met doxycycline 24 uur na seks, of geen PEP. Deze interventie reduceerde de incidentie van bacteriële soa’s met 47% waarbij zich voor chlamydia en syfilis een afname van ongeveer 70% voordeed, al wordt antibioticaprofylaxe niet aanbevolen, aldus Molina. Hij besloot met de stelling dat soa’s geen excuus mogen zijn om mensen PrEP te ontzeggen.

Referentie
Molina J. STIs among MSM: new challenges in prevention, diagnosis and treatment. Abstract O131. HIV/Drug Therapy Glasgow 2018.

Reacties (0)
(Advertentie)