Geplaatst op 13 november 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Oudere hiv-patiënt behoeft andere therapie

Oudere hiv-patiënt behoeft andere therapie

Voor oudere hiv-patiënten is de niet-nucleoside reversetranscriptaseremmer (NNRTI) raltegravir/lamivudine (NRL) een effectieve optie voor hoogactieve antiretrovirale therapie (HAART) die door hen goed wordt verdragen. Daarnaast zorgt deze combinatie ervoor dat de nierfunctie goed behouden blijft.

Voor de oudere hiv-patiënt zijn behandelingen die gebaseerd zijn op abacavir (ABC) of tenofovir (TDF) niet altijd even geschikt, waardoor er behoefte is aan nieuwe behandelstrategieën. Cormack onderzocht dit onder 24 hiv-positieve mensen (gemiddelde leeftijd 63 jaar). Van hen gebruikten er 23 NNRTI raltegravir/lamivudine (3TC) en 1 NNRTI + raltegravir (geen 3TC). Van deze mensen werd de eGFR berekend voordat ze met NRL startten. Deze werd vervolgens vergeleken met de huidige eGFR of de eGFR voordat ze switchten van NRL.

Alle 24 patiënten met NRL waren virologisch onderdrukt waaronder de patiënt die geen 3TC kreeg. 3 patiënten waren behandelingsnaïef, 10 switchten van TDF naar NRL en 11 switchten van ABC of proteaseremmers. Van deze laatste groep had 46% voor switchen eGFR < 60 ml/min en 29% had post-switch eGFR < 60 ml/min. In totaal ervoer 62,5% van alle patiënten een verbetering in eGFR na switchen. Van de 10 patiënten die van TDF switchten had 80% een toename in eGFR. 4 van de 10 patiënten werden later van NRL geswitcht naar TAF-gebaseerd ééntabletregime en alle 4 hadden eGFR > 60 mL/min met NRL. Na de switch naar TAF hadden ze allemaal eGFR-verlies (gemiddeld 18 ml/min met een gemiddelde TAF-behandelduur van 55 weken).

3 van de 4 patiënten hebben nu eGFR < 60 ml/min. Wat betreft verdraagbaarheid waren alle 4 patiënten van NRL geswitcht wegens simplificatie na een gemiddelde tijd van 136 weken. Echter, 83% van de patiënten bleef op NRL met een gemiddelde duur van 128 weken. Dit geeft aan dat ze een pillenlast van 4-5 tabletten aankunnen.

Referentie
Cormack I. NNRTI raltegravir lamivudine (NRL): the NatuRAL choice for ageing patients. Abstract P135. HIV/Drug Therapy Glasgow 2018.

Reacties (0)
(Advertentie)