Geplaatst op 13 november 2018 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Online gekochte generieke PrEP blijkt in orde

Online gekochte generieke PrEP blijkt in orde

De samenstelling van online aangeschafte generieke PrEP verschilt niet van de officiële versie, zo bleek uit Brits onderzoek. Daarin werd de inhoud van het spécialité en 13 generieke monsters emtricitabine en tenofovir onderzocht; allemaal bevatten ze de hoeveelheid werkzame stof die op het label vermeld stond.

Tenofovir-bevattende PrEP met emtricitabine is in staat om het risico op infectie met hiv met meer dan 90% te reduceren. Echter, niet iedereen die er mogelijk van profiteert, komt voor PrEP in aanmerking, zoals bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk het geval is. Daardoor zijn mensen geneigd om PrEP op eigen houtje aan te schaffen. Tegelijkertijd heeft deze trend bij sommige instanties geleid tot bezorgdheid over de authenticiteit van online aangeschafte generieke PrEP.

Onderzoekers van het Imperial College, PrEPster – een Britse PrEP belangenbehartigingsgroep – en de Terrence Higgins Trust hebben dit in de praktijk onderzocht. De monsters emtricitabine en tenofovir werden direct gekocht van online aanbieders. Daarbij werd scherp gelet dat degenen die de bestelling deden, niet herkend werden als PrEP-activisten. Met een volledige gevalideerde assay werd vervolgens vastgesteld of de monsters 200 mg emtricitabine en 300 mg tenofovir bevatten zoals op het etiket staat aangegeven. Daarbij dient vermeld te worden dat de wetenschapper die deze test uitvoerde niet wist welk monster hij voor zich had. Het spécialité bevatte 100% van de vermelde hoeveelheden van beide middelen. De hoeveelheden emtricitabine in de 13 generieke monsters liepen uiteen van 97 en 104%; voor tenofovir was dit 94 tot 105%.

Referentie
Wang X, et al. Generic tenofovir disoproxil fumarate and emtricitabine tablets obtained from the internet – are they what they say they are? Abstract P010. HIV/drug therapy Glasgow 2018.

Reacties (0)
(Advertentie)