Geplaatst op 17 maart 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Vroege menopauze bij rokers gelinkt aan blaascarcinoom

Vroege menopauze bij rokers gelinkt aan blaascarcinoom

Vrouwen die voor hun 45ste in de overgang komen, hebben een 45% hoger risico op blaascarcinoom dan vrouwen die na hun 50ste de menopauze doormaken. Het risico is nog uitgesprokener bij rokende vrouwen die jong in de overgang kwamen: hun risico op blaascarcinoom is 53% hoger dan van vrouwen bij wie de menopauze later begon.

Hoewel mannen gemiddeld drie keer vaker blaascarcinoom krijgen dan vrouwen, ligt de mortaliteit als gevolg van de ziekte bij vrouwen circa 40% hoger.1 Verklaringen hiervoor lopen uiteen en betreffen onder meer een latere diagnose, genetische/epigenetische factoren en hormonale factoren.  

Nurses Health Study

De data van meer dan 220.000 Amerikaanse vrouwen uit de Nurses’ Health Study I en II die sinds 1976 werden gevolgd, bracht aan het licht dat jongere menopauzeleeftijd en roken kan leiden tot een aanzienlijke stijging van het risico op blaascarcinoom. 

Roken risicovol

Volgens hoofdonderzoeker Mohammad Abufaraj vormt roken de belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van blaascarcinoom: “Uit ons onderzoek bleek tevens dat het onwaarschijnlijk is dat specifiek vrouwelijke factoren – zoals de leeftijd waarop de menstruatie begint, het aantal zwangerschappen, gebruik van orale anticonceptiva of het gebruik van hormoonvervangende therapie tijdens de overgang – geassocieerd zijn met het risico op blaaskanker. Roken is daarentegen geassocieerd met het intreden van de menopauze op een jongere leeftijd en verhoogt daarmee het risico op de ontwikkeling van blaascarcinoom.” Hij gaf daarbij ook aan dat deze studie nogmaals onderstreept dat roken zeer schadelijk is, ook wat betreft ziekten en aandoeningen die misschien niet zo voor de hand liggen.2

1. https://www.nature.com/articles/s41598-017-04083-z/tables/2.
2. Abufaraj M, et al. The impact of hormones and reproductive factors on the risk of bladder cancer in women: Results from nurses’ health study and nurses’ health study II. Abstract 175. EAU 2019.

Reacties (0)
(Advertentie)