Geplaatst op 17 maart 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Sperma-DNA uit testikels van onvruchtbare mannen net zo goed als van vruchtbare mannen

Sperma-DNA uit testikels van onvruchtbare mannen net zo goed als van vruchtbare mannen

Er blijkt nauwelijks verschil te zijn tussen sperma-DNA uit de testikels van veel onvruchtbare mannen en dat van sperma van normaal vruchtbare mannen dat door ejaculatie is verkregen. Mogelijk verklaart dit een belangrijke oorzaak van mannelijke onvruchtbaarheid en opent het de mogelijkheid tot het gebruik van sperma dat direct uit de testikels afkomstig is.

In deze Britse studie werden spermamonsters uit de testikels van 63 onvruchtbare mannen gematcht met geëjaculeerde spermamonsters van dezelfde mannen. Deze mannen hadden eerder vruchtbaarheidsbehandelingen gehad die gefaald hadden, zoals een

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Het sperma werd onderzocht op twee typen DNA-strengsbreuken (enkel- en dubbelstrengs) in zowel het testiculair verkregen als het geëjaculeerde sperma. Daarnaast stonden 76 vruchtbare vrijwilligers geëjaculeerd sperma af ter vergelijking. 

Meer schade

Het bleek dat de schade in het sperma-DNA uit het ejaculaat van onvruchtbare mannen veel groter was dan dat van vruchtbare mannen (ongeveer 40% versus 15%). Opvallend was echter de consistentie in deze bevindingen bij het bestuderen van sperma dat rechtstreeks uit de testikels van onvruchtbare mannen was gehaald. Dat bleek van vergelijkbare kwaliteit te zijn als van door ejaculatie verkregen ‘vruchtbaar’ sperma.   

Oxidatieve stress

Het merendeel van de DNA-schade die wordt veroorzaakt door het vervoer van sperma van testikels naar ejaculaat, wordt veroorzaakt door oxidatieve stress. Belangrijke oorzaken daarvan zijn ongezonde leefgewoonten zoals te veel zitten, roken en slechte voeding, maar ook bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en diabetes mellitus type 2.

Mogelijkheden

Sperma-DNA dat uit de testikels van onvruchtbare mannen wordt verkregen, is dus van betere kwaliteit dan het sperma uit hun ejaculaat. Mogelijk is het dan ook zinvol om het sperma direct uit de testes van deze mannen te halen om ze hiermee een kans op vruchtbaarheid te geven.1

 1. Vyas L, et al. Evidence that testicular sperm in infertile men has improved DNA integrity compared to ejaculated sperm. Abstract 247. EAU 2019.

 


Reacties (0)
(Advertentie)