Geplaatst op 18 maart 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Nieuwe COAPT-resultaten tonen voordelen van TMVR bij hartfalen met mitralisregurgitatie

Nieuwe COAPT-resultaten tonen voordelen van TMVR bij hartfalen met mitralisregurgitatie

Echocardiografie is een effectieve manier om patiënten te selecteren voor een transkatheter mitralisklepreparatie (TMVR). Daarnaast leidt TMVR tot een verbetering van de gezondheidstoestand van patiënten met hartfalen en secundaire mitralisregurgitatie. Deze conclusie is gevonden in twee subanalyses van de COAPT-studie, waarvan er eentje in JACC verscheen.

 

In de COAPT-studie kregen 614 patiënten met hartfalen en secundaire mitralisregurgitatie willekeurig TMVR met de MitraClip of de standaardzorg. Na twee jaar was de overleving significant beter onder patiënten in de TMVR-groep.

Functionele uitkomsten

Het maken van een echocardiogram is volgens Federico M. Asch (Washington) van cruciaal belang om te bepalen of een patiënt in aanmerking komt voor een MitraClip en om de uitkomsten van deze patiënten op de lange termijn te volgen.

In een eerste subanalyse van de COAPT-studie zijn de klepfunctie en de geschiktheid van de patiënt voor TMVR middels echocardiografie geëvalueerd. Dat gebeurde voorafgaand aan de interventie en na 1, 6, 12, 18 en 24 maanden, waarbij gebruik werd gemaakt van een algoritme dat was ontwikkeld door deskundige echocardiografisten.
TMVR bleek effectief in het voorkomen van mitralisregurgitatie. Dat effect hield aan gedurende de follow-upperiode van twee jaar. Patiënten in alle subgroepen profiteerden van TMVR wat betreft grootte, functioneren of druk van de hartkamers.

Gezondheidsstatus en kwaliteit van leven

Een tweede subanalyse, die werd gepresenteerd door Suzanne Arnold (Kansas) en tegelijkertijd in JACC verscheen, evalueerde de gezondheidsstatus, inclusief de kwaliteit van leven, waarbij gebruik werd gemaakt van de Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire (KCCQ) en de Medical Outcomes Study Short-Form 36 (SF-36) naar de fysieke (PCS) en mentale status (MCS).

In de TMVR-groep was na een maand de KCCQ-OS met 16,9 punten, de SF-36 PCS met 6,0 punten en de SF-36 MCS met 4,2 punten gestegen. Bij patiënten die standaardtherapie kregen, nam het KCCQ-OS toe met slechts 2,1 punten. Op latere tijdstippen traden daarin kleine, maar significante veranderingen op. In de standaardtherapiegroep waren er geen significante veranderingen in de SF-36 PCS- of MCS-scores.
Na 24 maanden was 39,3% van de patiënten in de TMVR-groep en 20,8% in de standaardtherapiegroep in leven.

Conclusies

Bij patiënten met hartfalen en secundaire mitralisklepregurgitatie leidde TMVR tot een vroege, substantiële en aanhoudende verbetering van de gezondheidstoestand in vergelijking met standaardzorg.

Referenties
1) Asch FM, Grayburn P, Siegel R, et al. 404-11 - Mitral Regurgitation After MitraClip Implantation in Patients with Heart Failure and Secondary Mitral Regurgitation: Echocardiographic Outcomes from the COAPT Trial. ACC.19. March 17, 2019, 8:45 AM - 8:55 AM.

2) Arnold SV, Chinnakondepalli KM, Spertus JA, et al. Health Status After Transcatheter Mitral-Valve Repair in Heart Failure and Secondary Mitral Regurgitation. J Am Coll Cardiol. March 2019. DOI: 10.1016/j.jacc.2019.02.010.

Reacties (0)
(Advertentie)