Geplaatst op 19 maart 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Ontnuchterend onderzoek naar effect van alcohol op AF

Ontnuchterend onderzoek naar effect van alcohol op AF

Voor patiënten met atriumfibrilleren (AF) die matige hoeveelheden alcohol consumeren, leidt alcoholonthouding tot een afgenomen ziektelast en recidiefrisico. Daarnaast nam de ernst van de symptomen af en verbeterde de bloeddruk. Dat is gevonden in de Alcohol-AF Randomized Controlled Trial uit Australië, waarvan de resultaten werden gepresenteerd tijdens het ACC-congres.

Alcohol is populair in de westerse samenleving. Dit wordt ondersteund door de perceptie dat matige alcoholconsumptie cardioprotectief is. Overmatig drinken heeft echter nadelige gevolgen voor hart- en vaatziekten.

Verband tussen alcohol en AF

Een matige alcoholconsumptie op frequente basis kan het risico op AF verhogen. Er zijn meerdere pathofysiologische mechanismen verantwoordelijk voor de relatie tussen alcohol en AF, zoals een direct toxisch effect van alcohol en de bijdrage van alcohol op het ontstaan van obesitas, een gestoorde ademhaling tijdens de slaap en hypertensie.

Paroxysmaal of persisterend AF

De deelnemende patiënten aan dit prospectieve, open-label, gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoek hadden paroxysmaal AF bij wie twee of meer episoden binnen zes maanden optraden, of met persisterend AF die cardioversie nodig hadden. Ze consumeerden gemiddeld tien of meer standaardeenheden alcoholhoudende drank per week.
Patiënten met permanent AF, ernstige systolische disfunctie van de linkerhartkamer, alcoholverslaving, significante psychiatrische comorbiditeit of levercirrose werden uitgesloten van dit onderzoek.

Hogere AF-vrije overleving

Bij de patiënten vond een uitgebreide ritmebewaking via een implanteerbare loop-recorder of bestaande pacemaker plaats. Dit was gekoppeld aan de mobiele AliveCor®-app in combinatie met Holter-monitoring.
Alcoholonthouding was geassocieerd met een 37% hogere AF-vrije overleving (118 dagen vs. 86 dagen) en een significant lagere ziektelast.

Minder alcoholconsumptie

Gezien deze uitkomsten vinden de onderzoekers dat een aanzienlijke vermindering van de alcoholconsumptie onderdeel zou moeten zijn van de leefstijlinterventie bij matige drinkers met AF.

 

Referentie
Voskoboinik A, Kalman J, Nicholls T, et al. 413-08 - Impact of Alcohol Abstinence in Moderate Drinkers with Atrial Fibrillation: Results from the Alcohol-AF Randomized Controlled Trial. ACC.19. March 18, 2019, 2:00 PM - 2:10 PM.

Reacties (0)
(Advertentie)