Geplaatst op 3 juni 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Prevalentie van geregistreerde penicilline-allergie in Nederland

Prevalentie van geregistreerde penicilline-allergie in Nederland

Penicilline-allergie kent diverse klinische manifestaties, variërend van onmiddellijke, versnelde en late reacties. De meest voorkomende manifestaties zijn urticaria en exantheem en de meest bedreigende reactie is een anafylactische shock. In 90% van de gevallen kan een geregistreerde penicilline-allergie niet geverifieerd worden middels een allergietest. Een onderzoek uit Groningen toont aan dat bij 2,36% van de geanalyseerde patiënten daadwerkelijk sprake was van penicilline-allergie.

Alle penicillinen worden gekenmerkt door een bèta-lactam-ringstructuur. Bij een allergie voor penicilline zijn de IgE-antistoffen gericht tegen de aan een dragereiwit gebonden haptenen, die gevormd worden door metabolisatie van penicilline. De belangrijkste metaboliet van penicilline is benzylpenicilloyl, ook wel ‘major determinant’ genoemd. De andere vijf afbraakproducten heten ‘minor determinants’ en zijn vaak de oorzaak van ernstige type I-allergische reacties.

Prevalentie in de huisartsenpraktijk

Als ten onrechte een penicilline-allergie wordt vastgesteld, wordt vaker een tweede keus antibioticum gebruikt. Dit gaat gepaard met een verhoogd risico op antibioticaresistentie en hogere kosten. Er is weinig onderzoek gedaan naar de prevalentie van dit probleem in de huisartsenpraktijk.

In deze Groningse pilotstudie is de prevalentie van geregistreerde penicilline-allergie in de huisartsenpraktijk geïnventariseerd. Van de 1.014 geanalyseerde patiënten had 2,36% (n = 24) penicilline-allergie. Van hen was 75% vrouw. Het vaakst voorgeschreven werd amoxicilline (75% van de gevallen).

Symptomen

De symptomen bleven bij 38% (n = 9) van de patiënten beperkt tot de huid, bij 4% (n = 1) was sprake van anafylaxie, 16% (n = 4) van de patiënten had andere klachten en bij 42% (n = 10) van de patiënten waren de symptomen niet beschreven. Er is nader onderzoek nodig naar deze labels van penicilline-allergie.

van der Veld JL, Schweigmann M, Oude Elberink JNG. Prevalence of registered penicillin allergy in primary care in the Netherlands. EAACI Meeting 2019, presented at Drug hypersensitivity. 

Reacties (0)
(Advertentie)