Geplaatst op 3 juni 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Omalizumab verbetert tolerantie voor bepaalde voedselallergenen

Omalizumab verbetert tolerantie voor bepaalde voedselallergenen

Omalizumab (anti-IgE) is een veelgebruikt middel voor de behandeling van diverse allergische aandoeningen. Daarom is interesse ontstaan voor de behandeling van voedselallergie met dit middel. Uit recente ervaringen met het gebruik van omalizumab bij enkele patiënten met voedselallergie blijkt dat omalizumab de tolerantie tegen bepaalde voedselallergenen verbetert.

Tot 8% van de bevolking heeft te kampen van voedselallergie. Van hen heeft tot 20-30% refractaire ziekte. Omalizumab is in meerdere studies onderzocht als aanvulling op orale immunotherapie bij patiënten met een voedselallergie, met veelbelovende uitkomsten wat betreft het bereiken van tolerantie. Door het gelijktijdige gebruik van omalizumab konden op een snellere en veiligere wijze hogere doses immunotherapie gegeven worden.

Zes patiënten

Tijdens de EAACI werden de bevindingen gepresenteerd van zes volwassen patiënten die off-label omalizumab kregen voor de behandeling van voedselallergie. Sommigen hadden tevens astma of chronische urticaria. Vijf patiënten waren vrouw en de gemiddelde leeftijd was 38,3 jaar. De meest voorkomende voedselallergenen waren afkomstig uit noten, fruit, groenten, peulvruchten, vis en schelpdieren. De totale IgE-spiegel varieerde van 85 tot 1.113 IU/ml (gemiddeld 414,5 IU/ml). Bij de meeste patiënten was een recidiverende anafylaxie de belangrijkste manifestatie van de voedselallergie, wat een grote impact had op hun kwaliteit van leven.

Voedselprovocatietest

De dosis omalizumab werd afgestemd op de totale IgE-spiegel (bij de astmapatiënten) of werd gegeven in eenzelfde dosis met een toenemend dosisinterval (bij de patiënten met chronische urticaria). Na een behandelduur van 16 weken met omalizumab kregen de patiënten een voedsel-provocatietest. Slechts twee patiënten ontwikkelden milde symptomen.

Meerdere vragen zijn nog onbeantwoord. Zo is onduidelijk hoe lang omalizumab gecontinueerd moet worden. Daarnaast is er weinig bekend over het gebruik van omalizumab monotherapie voor de behandeling van volwassenen met voedselallergie.

El-Qutob D. Omalizumab in spontaneous food tolerance in adult patients. EAACI Meeting 2019, presented at Biologicals bench to bedside.

Reacties (0)
(Advertentie)