Geplaatst op 3 juni 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Utrechtse eczeempatiënten zijn zeer tevreden met dupilumab

Utrechtse eczeempatiënten zijn zeer tevreden met dupilumab

Dupilumab is een nieuwe en effectieve behandeloptie voor patiënten met matig tot ernstig constitutioneel eczeem. Een prospectieve registry van het UMC Utrecht laat zien dat patiënten die in de dagelijkse praktijk dupilumab krijgen, zeer tevreden zijn. De tevredenheid blijkt niet afhankelijk te zijn van het wel of niet ervaren van bijwerkingen.

Behandeling met dupilumab, een monoklonaal antilichaam tegen de alfa-subeenheid van de interleukine 4-receptor (IL-4Ra),leidt tot klinisch-relevante veranderingen van meerdere patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten (PRO’s), zoals jeuk en kwaliteit van leven. In hoeverre de patiënt tevreden is met dupilumab, is echter nog niet onderzocht. Het is nuttig om dergelijke gegevens beschikbaar te hebben.

Vragenlijst naar tevredenheid

In deze registry werden de gegevens geanalyseerd van 52 patiënten die gedurende 16 weken dupilumab kregen voor de behandeling van matig tot ernstig constitutioneel eczeem. De gegevens werden geanalyseerd met behulp van de Treatment Satisfaction Questionnaire for Medication (TSQM) versie 2, die vaak voor dit doel wordt ingezet, en de volgende centrale domeinen scoort:

  • gebruiksgemak,
  • ervaren effectiviteit,
  • ervaren bijwerkingenprofiel en
  • algehele tevredenheid.

Verbeterde EASI

Van de 52 patiënten die gedurende deze studie de TSQM volledig invulden, was 62% man, met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. De gemiddelde Eczema Area and Severity Index (EASI) was na een behandelduur van 16 weken verbeterd van gemiddeld 15 naar 3. Ruim de helft (56%) van de patiënten had bijwerkingen. Patiënten met bijwerkingen scoorden significant hoger in het domein ‘Effectiviteit’ (p = 0,035) en significant lager in het domein ‘Bijwerkingen’ (p = 0,028) in vergelijking met patiënten zonder bijwerkingen. Er was geen significant verschil in tevredenheid tussen patiënten die wel of geen bijwerkingen ervaarden.

Lans A. Treatment satisfaction in patients receiving dupilumab for moderate-to-severe atopic dermatitis. EAACI Meeting 2019, presented at Atopic dermatitis from bench to bedside.

Reacties (0)
(Advertentie)