Geplaatst op 11 juni 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

CGM en FGM onbetrouwbaar bij intensieve sporten

CGM en FGM onbetrouwbaar bij intensieve sporten

Een verfrissende poster op de ADA is de Nederlands-Spaanse bijdrage naar hoe betrouwbaar en eenvoudig continue glucosemonitoring (CGM)- en freestyle libre flash monitor (FLM)-sensoren zijn tijdens sporten.

Na hun eerdere publicatie in 2016 over de betrouwbaarheid van CGM- en FLM-sensoren onder normale condities, wilden de onderzoekers nu nagaan wat de nauwkeurigheid is van beide sensorsystemen bij extreme inspanning. Een mooie setting hiervoor werd gevonden in de zesdaagse Tour du Mont Blanc van de Bas van de Goor Foundation (218 km, 7.900 hm) voor mountainbikers.

Sensoren

De onderzoekers includeerden 17 volwassenen met diabetes (14 met DM1, 3 met DM2), met een gemiddelde leeftijd van 41 (range 29-56) jaar, van wie 1 vrouw (6%), met een gemiddeld BMI van 24 (range 22-30) en een gemiddelde ziekteduur van 21 jaar (range 4-45). Zij kregen de CGM-sensor (Medtronic) op de buik en de FLM-sensor (Abbot) op de arm aangebracht en voerden een 7-punts-bloedglucosebepaling uit. Deze waarden werden vergeleken met een capillaire volbloedmeting.

Hogere waarden

CGM- en FLM-sensoren blijken vaak hogere interstitiële glucosewaarden aan te geven dan er daadwerkelijk zijn. Ook de hypoglykemische signalen werden niet betrouwbaar weergegeven. Dit was niet de bevinding bij metingen tijdens dagelijkse activiteiten onder normale omstandigheden. Het glucoseniveau tijdens extreme inspanning werd continue gemeten, maar er zaten zulke grote verschillen tussen de meetresultaten en de systemen dat deze verschillen zelfs klinisch significant waren. Deze bevindingen maken het gebruik van CGM en FLM tijdens (extreme) sporten minder betrouwbaar.

Bron:
Fokkert MJ, van Dijk PR, Edens MA, Diez SRA, Slingerland RJ, Bilo H. Performance of sensors for continuous glucose monitoring (CGM) under extreme sports conditions in people with diabetes, e-poster 925. ADA 2019.

Reacties (0)
(Advertentie)