Geplaatst op 12 juni 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Kunstalvleesklier effectief en veilig, ook op lange termijn

Kunstalvleesklier effectief en veilig, ook op lange termijn

Patiënten met diabetes mellitus type 1 (DM1) kijken er al langer reikhalzend naar uit: de kunstalvleesklier die automatisch de juiste hoeveelheid insuline afgeeft. Op de ADA zijn meerdere studies gepresenteerd die de effectiviteit en veiligheid van deze systemen aantoont, ook op lange termijn, zoals de IDCL-trial laat zien.

Maar liefst 100% van de deelnemers maakte de zes maanden durende RCT ‘The international Diabetes Closed-Loop (iDCL) trial - clinical acceptance of the artificial pancreas’ af: op zich al een hele prestatie. Maar de behoefte onder patiënten met diabetes mellitus type 1 (DM1) aan een closed-loopsysteem (CLC, een gesloten systeem), als opvolger van de sensor-augmented pump (SAP, een door een sensor versterkte insulinepompbehandeling) is dan ook groot.

Geautomatiseerde bolussen

De multicenter, gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) maakte gebruik van een ‘t:slim X2- insulinepomp’, met control-IQ-technologie en een Dexcom G6 CGM. Ook bevat het gesloten systeem unieke algoritmefunctionaliteiten, zoals geautomatiseerde insulinecorrectiebolussen, een gespecialiseerd hypoglykemie-veiligheidssysteem, en ’s nachts intensievere controle, waarbij het algoritme streeft naar bloedglucosewaarden van 6,1 mmol/l dat geleidelijk aan oploopt tot 6,7 mmol/l in de ochtend. Deelnemers werden 2:1 gerandomiseerd toegewezen aan de CLC-groep en de SAP-groep.

Snel effect

Patiënten hadden al in de eerste maand baat van het gesloten CDC-systeem en dat effect bleef de zes maanden daarna aanhouden. Zo verbeterde het CLC-systeem de duur dat patiënten normale bloedwaarden hadden (3,8-10 mmol/L) met 11%, verminderde het HbAc1 met 0,33%, daalde het gemiddelde glucosegehalte met 13 en verminderde het hyperglykemieën > 10 mmol/L met 10%. Deze resultaten zijn bovendien consistent, dat wil zeggen, op een breed spectrum van HbA1c-metingen (5,4-10,6 mmol/L) en in een brede leeftijdsrange (14-71 jaar), en ook bij deelnemers die meerdere dagelijkse injecties nodig hebben.

Gebruiksgemak

De deelnemers bereikten volautomatische controlepercentages (mediaan 92) over de periode van zes maanden. Ook geven zij hoge cijfers voor het gebruiksgemak, het vertrouwen en de bruikbaarheid. In geen van de studiearmen deden zich hypoglykemische events voor. Er was één geval van diabetische ketoacidose in de CLC-groep door een storing in de infuusset. De conclusie laat zich haast wel raden: in deze RCT was het gesloten CLC-systeem superieur aan SAP op alle uitkomsten.

Bron:
Brown SA. The international Diabetes Closed-Loop (iDCL) trial - clinical acceptance of the artificial pancreas, ADA 2019.

Reacties (0)
(Advertentie)