Geplaatst op 19 september 2019 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Beïnvloedt de duur van de diabetes de werking van orale semaglutide?

Beïnvloedt de duur van de diabetes de werking van orale semaglutide?

Al eerder zijn de resultaten gepubliceerd van diverse trials waarin orale toediening van de GLP1-receptoragonist semaglutide is onderzocht op effectiviteit en cardiovasculaire veiligheid. In een recente verkennende analyse stond de vraag centraal: heeft de duur van de diabetes invloed op de werking van oraal semaglutide? De resultaten van deze analyse zijn gepresenteerd op het 55e congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Barcelona, 2019.

In de PIONEER-serie worden in totaal 10 trials uitgevoerd naar de diverse aspecten van semaglutide. De data van de patiënten uit de PIONEER 1-5, 7 en 8 (n = 5657) zijn gebruikt om te onderzoeken of de duur van de diabetes invloed heeft op het effect van semaglutide (3, 7 of 14 mg) in vergelijking met placebo, empagliflozine, sitagliptine or liraglutide. Eindpunt was het verschil in HbA1c en lichaamsgewicht in week 26.

Op baseline varieerde de duur van de diabetes van 3,5 jaar (PIONEER 1) tot 15 jaar (PIONEER 8). Het gemiddelde HbA1c was gelijk in alle subgroepen. Patiënten die minder dan vijf jaar diabetes hadden, waren gemiddeld zwaarden en zij waren jonger dan de overige patiënten.

De duur van de diabetes bleek uiteindelijk geen invloed te hebben op het HbA1c-gehalte. De dosis semaglutide was echter wel bepalend voor de HbA1c-reductie. De verschillen in HbA1c bleven consistent. Met 7 mg en 14 mg semaglutide bereikten meer patiënten het behandeldoel van een HbA1c < 53 mmol/mol (7,0%), vergeleken met placebo, empagliflozine, sitagliptine of liraglutide.

De positieve invloed van orale semaglutide op de glykemische controle blijkt consistent. 

hba-diabetes-fases-v2

 

Oral presentation
Haluzik M. Efficacy of oral semaglutide according to diabetes duration: an exploratory subgroup analysis of the PIONEER trial programme. Oral presentation PO 09. EASD 2019. 18 sept 2019, Ochoa Hall, Barcelona.

Reacties (0)
(Advertentie)