Op 2 februari 2021 heeft deze uitzending live plaats gevonden. Uitzending gemist? U kunt de webcast nu on demand bekijken wanneer het u uitkomt.
Een goede darmgezondheid staat meer dan ooit in de belangstelling. De darm en de darmmicrobiota spelen een essentiële rol bij het in stand houden van een goede gezondheid. Tijdens het 2-delige symposium 85 jaar darmgezondheid: wetenschap van jong tot oud staan vier thema’s met betrekking tot darmgezondheid centraal: kindergeneeskunde, ouderengeneeskunde, de hersen darm-as en diagnostiek. De sprekers geven een overzicht van het onderzoek van de afgelopen decennia en putten daarnaast uit hun eigen (klinische) ervaring.
De tweede uitzending van dit symposium, Darmgezondheid: diagnostiek en het brein, behandelt de nieuwste inzichten en potentiële mogelijkheden tot interventie van de hersen darm-as. En we kijken naar huidige en toekomstige mogelijkheden van biomarkers: Zijn er biomarkers waarmee de gezondheid van de microbiota kan worden gemeten?
Programma
Prof. dr. Eric Claassen, immunoloog: introduceert het programma en stelt u in de gelegenheid tot vragen en discussie.
Dr. Erwin Zoetendal, microbioloog: Is darmgezondheid meetbaar?
Zijn er biomarkers waarmee de gezondheid van de microbiota kan worden gemeten? Een kritische blik op de huidige en toekomstige mogelijkheden, waarbij de focus zal liggen op onder andere veroudering, autisme en ADHD.
Prof. dr. Robert Jan Brummer, MDL-arts: Gezonde buik, beter brein?
De hersen darm-as is geen theoretisch concept meer, maar een specialisme. De impact van de relatie tussen darm en brein blijft zich uitbreiden. Niet alleen bij aandoeningen zoals PDS maar ook bij aandoeningen als dementie en het omgaan met stress en angst wordt steeds meer duidelijk over de rol van het microbioom. In deze lezing zullen de nieuwste inzichten en potentiële mogelijkheden tot interventie worden behandeld.
Accreditatie
Deze on demand webcast is geaccrediteerd voor 1,5 punt onder ID 423913 bij:
- Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN), geldig tot 17-3-2023
- ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici), geldig tot 9-2-2023
Voor wie?
Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, kinderartsen, MDL-artsen en overige geïnteresseerde zorgverleners.
Gratis te bekijken
Deze uitzending is kosteloos te bekijken door in te loggen op deze pagina.
Vragen?
Voor vragen over deze online nascholing kunt u terecht bij nascholing@springer.com.
Deze nascholing wordt mede mogelijk gemaakt door:
-
Privacyvoorwaarden
In het kader van GDPR leeft Springer de wet- en regelgeving na zoals deze wordt gesteld door deze wet. Voor deze nascholing geldt dat het een samenwerking betreft tussen Springer en Yakult en dat zij elk hun eigen doel en middelen bepalen in de verwerking van persoonsgegevens. Springer en Yakult zijn daarmee afzonderlijk verwerkingsverantwoordelijken. De privacyvoorwaarden die van toepassing zijn vindt u hier: Springer Healthcare & Yakult.