Onderzoekers van het UMCG Groningen vonden een verband tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, brood, vis, noten en wijn, en een toename van de hoeveelheid nuttige darmbacteriën. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat een gezond dieet een effectieve manier is om darmziekten door de modulatie van darmbacteriën te verbeteren.
In dit onderzoek zijn 4 groepen onderzocht: personen uit de algemene bevolking en patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbare-darmsyndroom. In fecesmonsters werd het microbioom van de gastheer geanalyseerd. Dat werd vergeleken met de bevindingen van een vragenlijst naar de voedselinname. Er werden 61 individuele voedingsmiddelen gevonden die gepaard gaan met microbiële populaties, en 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen.
Dieetpatronen met veel brood, peulvruchten, vis en noten gingen gepaard met een afname van de hoeveelheid potentieel schadelijke aerobe bacteriën. Een hogere consumptie van deze voedingsmiddelen ging tevens gepaard met lagere spiegels van inflammatoire markers in de ontlasting, waarvan bekend is dat ze stijgen tijdens een darmontsteking. In lijn hiermee ging de consumptie van rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten gepaard met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies.
Daarnaast werd een verband gevonden tussen de consumptie van op planten gebaseerde diëten en een toegenomen bacteriële productie van korte-ketenvetzuren, de belangrijkste energiebron voor coloncellen. Planteneiwit bleek de synthese van vitamines en aminozuren en de afbraak van suikeralcoholen en ammoniumuitscheiding te stimuleren. Daarentegen ging een hogere inname van vlees, fastfood en snoep juist gepaard met een afname van de hoeveelheid gunstige bacteriën en een toename van de ontstekingsmarkers.
“De resultaten wijzen erop dat voeding – door modulatie van het microbioom in de darmen – waarschijnlijk een belangrijke en serieuze behandeloptie zal worden bij de aanpak van darmziekten”, laat hoofdonderzoeker Laura Bolte weten.
Bolte L, et al. Towards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition in 1423 individuals. Abstract OP052. UEG Week 2019, 21 oktober, Barcelona, Spanje.