Nieuwe namen en indeling voor leververvetting

Delen via:

De benaming van de volksziekte leververvetting is ingrijpend veranderd. Vooral de oude benaming NAFLD (niet-alcoholische leververvetting) voldeed niet in de praktijk, werd altijd met scepsis bekeken en was stigmatiserend voor patiënten. Binnen het wereldwijde Delphi-project zijn experts vrijwel unaniem tot de nieuwe naamgeving gekomen. MDL-arts en opleider dr. Rob de Knegt en MDL-arts in opleiding dr. Laurens van Kleef (Erasmus MC) namen deel aan het Delphi-project en vertellen over het hoe en waarom van de verandering.

De Knegt en Van Kleef hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar leververvetting. Specifiek zijn zij nagegaan hoe vaak het voorkomt in de algehele Nederlandse populatie en wat risicofactoren zijn voor een ernstig beloop. Van Kleef is begin dit jaar op het onderzoek gepromoveerd. Hij vertelt: “De meeste mensen met leververvetting vallen in de groep NAFLD, maar er was al langere tijd ophef over die naam. Uiteindelijk heeft een internationale groep experts nieuwe definities opgesteld. Dat gebeurde binnen het Delphi-project met een panel van circa 250 deelnemers uit de hele wereld.” 

3 hoofdgroepen

Er zijn nu 3 hoofdgroepen van patiënten onder de overkoepelende term SLD (steatotic liver disease). De grootste groep is MASLD (metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease), grotendeels de vroegere groep niet-alcoholische leververvetting. Dit zijn mensen met metabool syndroom en leververvetting. De groep MetALD zijn mensen met MASLD die wekelijks 140-350 g (vrouwen) of 210-420 g (mannen) alcohol gebruiken. De derde groep is ALD (alcohol associated liver disease), de groep met meer alcoholgebruik dan de voorgaande groep. In de groep ALD staat alcohol juist op de voorgrond. Daarnaast zijn er 2 groepen voor meer zeldzame of onbegrepen ziektebeelden: specific aetiology SLD (steatotic liver disease) voor verschillende oorzaken van steatose en cryptogene SLD voor mensen zonder metabool syndroom en onbekende oorzaak van hun leververvetting. 

Stigmatiserend

Waarom voldeden de oude benamingen niet? Van Kleef legt uit: “We hadden de namen NAFLD en ALD, voor respectievelijk niet-alcoholische en alcoholische leververvetting. Maar die namen waren verwarrend. Want er zijn veel mensen die te zwaar zijn, maar geen alcohol drinken. Zij vielen in de groep met niet-alcoholische leververvetting, waardoor hun leververvetting onterecht toch in verband werd gebracht met drinken. Er zijn ook mensen met metabole risicofactoren zoals diabetes en obesitas die ook af en toe een drankje te veel drinken. Zij konden geen ‘NAFLD’ meer hebben.”

De term ‘niet-alcoholisch’ sloot het geringe alcoholgebruik uit. Terwijl ook af en toe een glaasje, naast metabole disfunctie, een grote rol speelt in het ziekteproces van leververvetting. Daarnaast is de naamgeving ‘niet-alcoholisch’ totaal niet informatief, verklaart Van Kleef. “Een gebroken arm noemen we ook niet een niet-gebroken been. Als de leververvetting niet-alcoholisch is, weet je nog steeds niet wat het is. In het Engels heet het ‘fatty liver disease’, maar dat is stigmatiserend en confronterend voor de betreffende patiënten. Vet speelt natuurlijk een rol in het ziektebeeld, maar de patiëntenorganisatie vond het niet wenselijk om het op deze manier te benoemen.”

Lang geduurd

De oude benamingen zijn lange tijd gebruikt. Maar het heeft volgens De Knegt ook lang geduurd voordat het besef kwam dat de naamgeving niet zo gelukkig was gekozen. “Bovendien was er voorheen weinig inzicht in de omvang van het ziektebeeld onder de bevolking. De term NASH (subgroep van oude NAFLD) is zo’n 25 jaar geleden bedacht door pathologen in de VS. Zij zagen een beeld van ernstige leverontsteking bij mensen die geen specifieke risicofactoren hadden en niet overmatig alcohol gebruikten. Maar de kenmerken kwamen wel overeen met wat je ziet bij een alcoholische leverontsteking. Daarom noemden zij het niet-alcoholische steatohepatitis. Dat is door de jaren heen zo gebleven. Uiteindelijk bleek er weinig aan het ziektebeeld te doen, behalve het leefstijladvies om minder te eten en meer te bewegen.”

Maar gaandeweg bleek leververvetting ook veel voor te komen bij mensen met diabetes mellitus, wat eveneens veel voorkomt bij mensen met overgewicht en bij ouderen. “Uit studies blijkt dat ongeveer een derde van alle mensen, ook gezonde mensen, overgewicht heeft”, vervolgt De Knegt. “Dat kan leiden tot leververvetting, oftewel wat we nu MASLD noemen. We hebben ook onderzoek gedaan bij mensen die een levertransplantatie hebben ondergaan. Bij een aanzienlijk percentage van hen was de transplantatie nodig vanwege MASLD. Er kwam steeds meer publiciteit over het ziektebeeld en daarmee groeide het bewustzijn over de naamgeving.”

Bredere gevolgen

De tijd was dus rijp voor nieuwe naamgeving. Er zijn immers verschillende oorzaken van leververvetting. Van Kleef vond het interessant om deel te nemen aan het Delphi-project. “Zelf komen wij vanuit het onderzoek. Maar er kwamen ook vragen die consequenties hebben voor de industrie. Een nieuwe naam met een nieuwe definitie heeft gevolgen voor bijvoorbeeld lopende studies met nieuwe medicatie tegen leververvetting. Want ineens dreigt de patiëntpopulatie te veranderen. Bij een naamsverandering komt dus meer kijken dan je je aanvankelijk realiseert. Daarnaast waren ook kinderartsen betrokken. Leververvetting bij kinderen wordt anders vastgesteld dan bij volwassenen. Het was mooi om met verschillende experts en vanuit verschillende invalshoeken samen tot een goed einde te komen met nieuwe namen en definities.”

De Knegt is het daarmee eens: “Er is een mooie nieuwe indeling gekomen met verschillende namen voor de verschillende vormen van leververvetting.”

 

 

 

Indeling leververvetting. Bron: Rinella ME, et al. A multisociety Delphi consensus statement on new fatty liver disease nomenclature. Journal of Hepatology. Online June 24, 2023.

Implementatie

Van Kleef en De Knegt vinden de nieuwe indeling met 5 groepen beter en duidelijker. Behandelaars weten nu beter wat zij met welke patiënt kunnen doen. Voor de praktijk is het nu de bedoeling dat artsen de nieuwe benamingen gaan gebruiken. Dus geen NAFLD meer, maar SLD of steatotische leverziekte met de subgroepen. De Knegt denkt dat de implementatie tijd nodig heeft. “Als de nieuwe indeling ingeburgerd raakt, moeten deze ook ‘officieel’ worden aangepast in bijvoorbeeld patiëntendossiers. Een aantal jaren geleden is er een vergelijkbare naamsverandering geweest van primaire biliaire cirrose, oftewel PBC. Dat was nodig omdat de meeste mensen geen cirrose hebben, maar een galwegontsteking. De naam is veranderd in primaire biliaire cholangitis. Dat is al zo’n 8 jaar geleden, maar pas sinds vorig jaar is het aangepast in de elektronische patiëntendossiers. Daar was wel wat druk voor nodig, onder anderen van mijzelf naar de fabrikanten van de epd’s. Het kan dus lang duren voordat wijzigingen worden doorgevoerd.”

Erkenning voor patiënten

Het belang van de huidige naamswijzigingen ligt volgens De Knegt vooral bij de erkenning voor patiënten voor hun ziektebeeld. De grote meerderheid zal geen verwijt meer krijgen van veel alcoholgebruik. Daarnaast komen er veel nieuwe geneesmiddelen aan die specifieke aangrijpingspunten hebben in de pathofysiologische processen. “Dan is een goede definitie van leververvetting des te belangrijker. Want dan weet je beter wie waarmee behandeld moet worden.”

Voor Van Kleef is de grootste winst dat nu snellere en meer doelmatige diagnose mogelijk is: “Tot nu toe moesten we eerst allerlei aspecten uitsluiten, zoals alcoholgebruik, zeldzame ziekten of een virale leverontsteking. Als nu leververvetting zichtbaar is op de echo bij iemand met overgewicht, diabetes of hoge bloeddruk, dan is de diagnose meteen rond, namelijk MASLD (of MetALD als alcohol nog een rol speelt). We categoriseren nu op wat het wél is en niet op wat het níet is. Dat werkt prettiger. Ook voor huisartsen, zij kunnen nu eveneens de diagnose stellen. Het is niet meer nodig om een patiënt te verwijzen voor alle onderzoeken om zaken uit te sluiten.”

Snel in richtlijnen

Vanwege hun onderzoek en publicaties hebben Rob de Knegt en Laurens van Kleef beiden deelgenomen aan het Delphi-project, dat zo’n 2 jaar geleden is gestart. De deelnemers kregen 4 keer een uitgebreide enquête via e-mail en eind 2022 vond een fysieke sessie plaats met circa 40 deelnemers in Chicago, waarbij Van Kleef aanwezig was. De nieuwe naamgeving is afgelopen juni op het International Liver Congress in Wenen gepresenteerd.

Van Kleef denkt dat de nieuwe indeling snel in richtlijnen kan worden opgenomen: “Het Delphi-project was opgezet vanuit 3 grote MDL-beroepsverenigingen: de Europese, de Noord-Amerikaanse en de Zuid-Amerikaanse. Zij zullen de verandering waarschijnlijk snel verwerken in hun richtlijnen.”

Risankizumab veelbelovend voor behandeling van Crohn

apr 2024 | IBD

Lees meer over Risankizumab veelbelovend voor behandeling van Crohn

Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

apr 2024 | IBD

Lees meer over Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Kwart Nederlanders ervaart problemen met de stoelgang

apr 2024

Lees meer over Kwart Nederlanders ervaart problemen met de stoelgang

Europese subsidie voor FATGAP-onderzoek naar alcoholproductie in darm bij overgewicht

apr 2024

Lees meer over Europese subsidie voor FATGAP-onderzoek naar alcoholproductie in darm bij overgewicht

Niet-invasieve detectie van postoperatief recidief bij Crohn

apr 2024 | Endoscopie, IBD

Lees meer over Niet-invasieve detectie van postoperatief recidief bij Crohn

Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

6 feb 2024 om 20:00

Lees meer over Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

1 sep 2023 | IBD

Lees meer over Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

16 mei 2023 om 20:00 | Oesofagitis

Lees meer over Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Gewone symptomen van zeldzame ziekten

27 sep 2022

Lees meer over Gewone symptomen van zeldzame ziekten

JAK-remmers in de klinische praktijk: inzichten vanuit verschillende disciplines

28 mrt 2022 om 19:30 | IBD

Lees meer over JAK-remmers in de klinische praktijk: inzichten vanuit verschillende disciplines

Webcast Bridging the Gaps in Inflammatory bowel disease (IBD)

25 mrt 2022 | IBD

Lees meer over Webcast Bridging the Gaps in Inflammatory bowel disease (IBD)

e-learning Acute pancreatitis

Pancreatitis

Lees meer over e-learning Acute pancreatitis

e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Chirurgie

Lees meer over e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

UEG in ORANJE 2024

zondag 13 okt 2024 van 18:00 tot 21:45 | IBD

Lees meer over UEG in ORANJE 2024

Semaglutide vermindert ernst van leverziekte bij mensen met hiv

mrt 2024 | Diabetes, Hepatologie, HIV

Lees meer over Semaglutide vermindert ernst van leverziekte bij mensen met hiv

Mortaliteit hiv-/HCV-co-infectie en HCV-mono-infectie bij SVR gelijk

mrt 2024 | Hepatitis, HIV, Virale infecties

Lees meer over Mortaliteit hiv-/HCV-co-infectie en HCV-mono-infectie bij SVR gelijk

NAFLD bij hiv sterkst geassocieerd met traditionele risicofactoren

mrt 2024 | Hepatologie, HIV, Virale infecties

Lees meer over NAFLD bij hiv sterkst geassocieerd met traditionele risicofactoren

Identificatie van een genexpressieprofiel bij patiënten met colitis ulcerosa en een respons op vedolizumab

feb 2024 | IBD

Lees meer over Identificatie van een genexpressieprofiel bij patiënten met colitis ulcerosa en een respons op vedolizumab

Tofacitinib snel werkzaam bij de meerderheid van de patiënten met acute ernstige colitis ulcerosa

feb 2024 | IBD

Lees meer over Tofacitinib snel werkzaam bij de meerderheid van de patiënten met acute ernstige colitis ulcerosa

Resectie met uitgebreide mesenterectomie niet superieur aan mesenteriumsparende resectie

feb 2024 | Chirurgie, IBD

Lees meer over Resectie met uitgebreide mesenterectomie niet superieur aan mesenteriumsparende resectie

AI-ondersteunde endoscopie identificeert patiënten met colitis ulcerosa en een hoog risico op recidief

feb 2024 | Endoscopie, IBD

Lees meer over AI-ondersteunde endoscopie identificeert patiënten met colitis ulcerosa en een hoog risico op recidief

Geen betere werkzaamheid met darvadstrocel bij patiënten met de ziekte van Crohn en complexe perianale fistels

feb 2024 | IBD

Lees meer over Geen betere werkzaamheid met darvadstrocel bij patiënten met de ziekte van Crohn en complexe perianale fistels

Surveillance met langere witlicht-endoscopie niet inferieur aan chromo-endoscopie bij patiënten met IBD

feb 2024 | Endoscopie, IBD, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Surveillance met langere witlicht-endoscopie niet inferieur aan chromo-endoscopie bij patiënten met IBD

Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

nov 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

sep 2023 | IBD

Lees meer over Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

Podcast Acute pancreatitis

apr 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Acute pancreatitis

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

nov 2021

Lees meer over Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

dec 2020 | IBD

Lees meer over Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 | Hepatologie

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

MedNet gatro-enterologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet gatro-enterologie 2024-01

MedNet Gastro-enterologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-04

MedNet Gastro-enterologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-03

MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

sep 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

MedNet Gastro-enterologie 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-02

MedNet Gastro-enterologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-01

MedNet Gastro-enterologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2022-04

MedNet Gastro-enterologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2022-03

MedNet Gastro-enterologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2022-02