Patiënten die na een doorgemaakte SARS-CoV-2-infectie met cardiovasculaire klachten in het ziekenhuis worden opgenomen, lopen een aanzienlijk risico op complicaties. Het hoge percentage complicaties onderstreept het belang van vroegtijdige identificatie van risicofactoren. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan betere monitoring en gerichte behandeling van patiënten met cardiovasculaire klachten na COVID-19.1
Het doel van dit Poolse onderzoek was het identificeren van risicofactoren voor hart- en vaatcomplicaties na COVID-19. De 500 geïncludeerde deelnemers hadden allemaal cardiovasculaire (CV) symptomen na hun COVID-19-infectie. Bij hen werden laboratoriumonderzoek, 24-uurs elektrocardiogrammonitoring en echocardiografie uitgevoerd. De gegevens werden statistisch geanalyseerd met regressiemodellen. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 54 jaar en 35,5% was man. De klachten hielden gemiddeld 17 maanden aan na COVID-19-infectie. Opvallend was dat maar liefst 34,9% van de patiënten een of meer complicaties ontwikkelde. Deze omvatten onder andere trombo-embolische events (1,4%), myocarditis (1,1%), angina pectoris (0,6%), atriumfibrilleren (1,7%), niet-aanhoudende ventriculaire tachycardie (3,2%), nieuwe supraventriculaire tachycardie (12,9%) en een verminderde ejectiefractie (5,2%). De analyse toonde aan dat een hoger lichaamsgewicht (OR 1,02), een hogere body mass index (OR 1,02), en het gebruik van ezetimibe (OR 4,78) en PCSK9-remmers (OR 4,56), evenals hogere linkerventrikel eindsystolische volumes significant geassocieerd waren met het optreden van complicaties. Ook hartfalen bleef een belangrijke voorspeller, zelfs na correctie voor leeftijd en geslacht.
Bron:
- Lewek J, Sosnowska B, Adach W, et al. Determinants of cardiovascular complications post-COVID-19: clinical insights from the LATE-COVID study. HF Congress 2025, ePosters screen 19.