Micro-organismen spelen mogelijk een grotere rol in de productie van allergenen dan gedacht. Dat is de conclusie van Spaanse onderzoekers. Bioloog David Calzada presenteerde het onderzoek naar de rol van het microbioom bij de industriële kweek van huisstofmijten.
Huisstofmijten zoals Dermatophagoides pteronyssinus worden op industriële schaal gekweekt voor de productie van allergeenextracten. Deze extracten gebruiken artsen en onderzoekers bij diagnostiek en immunotherapie voor allergiepatiënten. Hoewel er al zorgvuldige regulatie plaatsvindt van temperatuur, luchtvochtigheid en voeding bij de kweek, blijkt uit dit onderzoek dat ook de microbiële samenstelling van het kweekmilieu een rol van belang speelt.
Kweek in kaart
Onderzoekers van LETI Pharma in Madrid volgden 5 aparte kweekbatches van D. pteronyssinus, elk op een andere standaardvoeding. Op dag 0, 1, 15 en aan het einde van de kweek hebben zij het DNA uit de kweekmonsters geanalyseerd via 16S-rRNA- en ITS-sequencing om bacteriën en schimmels in kaart te brengen.
De kweken bevatten geen pathogene micro-organismen, in het bijzonder geen Gram-negatieve bacteriën, die door endotoxinevorming de mijtgroei zouden kunnen verstoren. Het meest aanwezig in de bacteriële gemeenschap waren Firmicutes, Actinobacteria en Proteobacteria, met vooral Staphylococcus en Virgibacillus als dominante geslachten. Bij de schimmels kwamen Aspergillus en Malassezia het meest voor.
Steeds homogener
Een opvallende bevinding? De samenstelling van het microbioom convergeerde naar een steeds homogener samenstelling tijdens de kweek. Ondanks verschillen bij aanvang. David Calzada: “Dit wijst op een regulerende rol van het microbioom bij mijtgroei. We pleiten daarom voor een standaardscreening van het voedingsmiddel op micro-organismen. Zo kunnen we de opbrengst verbeteren en mogelijk ook de consistentie van allergeenextracten.”
Bronnen:
- Calzada D. Microbiome variation during Dermatophagoides pteronyssinus cultures used in allergen extracts. EAACI 2025, Flash Talk 000133.