MRI-geleide thermoplastiek leidt niet tot betere uitkomsten dan standaardinterventie

Delen via:

Log hier in om volledige toegang te krijgen.

Login of Account maken

 

Bronchiale thermoplastiek (BT) vormt een effectieve behandeling van ernstig astma, maar vanwege periprocedurele complicaties wordt hier weinig gebruik van gemaakt. Middels MRI-onderzoek met hypergepolariseerd gas kan vastgesteld worden wat de meest aangedane longdelen zijn, bedoeld om doelgericht BT in te zetten. Een Amerikaans onderzoek toonde echter aan dat het MRI-geleid uitvoeren van deze interventie niet leidt tot betere uitkomsten.

Dertig volwassen patiënten met ernstig astma die BT ondergingen, werden willekeurig verdeeld in een groep waarin tijdens de eerste behandelsessie doelgericht de zes meest aangedane longdelen werden behandeld (interventiegroep), en een groep die standaard BT gedurende drie sessies kreeg (controlegroep).

In de interventiegroep werden de resterende onbehandelde longdelen gelijkelijk voor behandeling verdeeld over de twee daaropvolgende sessies.

Ventilatiedefecten gekwantificeerd

Beeldvorming vond plaats met een volumetrische CT-scan en 129XeMRI (MagniXene®, Xemed). Daarbij werden de segmentele ventilatiedefecten gekwantificeerd, bedoeld om de zes meest aangedane longdelen te selecteren.

Het primaire eindpunt was de verandering in de score op een vragenlijst naar de kwaliteit van leven bij astmapatiënten (AQLQ) vanaf baseline en 12 weken na de eerst BT-sessie voor de interventiegroep en 12 weken na de drie behandelsessies voor de controlegroep. Alle deelnemende patiënten werden een jaar lang gevolgd.

Geen significant verschil

Het primaire eindpunt werd bereikt bij 15 personen in de interventiegroep en bij 14 personen in de controlegroep. Er was geen significant verschil wat betreft de veranderingen in levenskwaliteit (p = 0,201).

Een jaar na de interventies waren in beide groepen de scores op de AQLQ en de astmacontrole (ACT) verbeterd ten opzichte van baseline (p < 0,001), waarbij geen significante verschillen tussen de twee groepen aanwezig waren.[/vsb-no]

Bronnen:
Hall C, Quirk JD, Goss CW, Lew D, Kozlowski I, Thomen JC, et al. Targeted bronchial thermoplasty guided by 129Xe MRI. Am J Resp Crit Care Med. 2019;199:A7355.
Er zijn geen nieuwsberichten gevonden.
Er zijn geen webcasts gevonden.
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.
Er zijn geen posts gevonden.
Er zijn geen podcasts gevonden.