Het proefschrift van Simon Koele (Radboudumc) draagt bij aan de ontwikkeling van 3 veelbelovende nieuwe medicijnen: sutezolid, delpazolid en BTZ-043, die de toekomstige behandeling van tuberculose aanzienlijk zouden kunnen verbeteren. Deze middelen bieden hoop op effectievere therapieën, zeker bij resistente vormen van de ziekte.
Tuberculose blijft een ernstig wereldwijd gezondheidsprobleem. De behandeling ervan is complex en vereist een combinatie van meerdere geneesmiddelen gedurende 6 maanden. De toename van geneesmiddelresistente tuberculose benadrukt de dringende behoefte aan nieuwe en effectieve medicijnen. Daarnaast is het optimaliseren van het gebruik van bestaande medicijnen cruciaal voor het maximaliseren van hun effectiviteit en het beperken van resistentieontwikkeling.
Het onderzoek van Koele draagt bij aan de ontwikkeling van 3 veelbelovende nieuwe medicijnen: sutezolid, delpazolid en BTZ-043, die de toekomstige behandeling zouden kunnen verbeteren. Ook gaat Koele na hoe de behandelingsstrategieën voor 2 tuberculosemedicijnen, bedaquiline en clofazimine, kunnen worden verbeterd. Hierbij wordt onder meer gekeken naar dosering, behandelduur en combinaties met andere middelen.
Koele behaalde in 2014 zijn masterdiploma Biomedical Sciences aan de Radboud Universiteit. Daarna startte hij met zijn promotieonderzoek bij de afdeling Farmacie van het Radboudumc. Momenteel is hij werkzaam als onderzoeker bij het Radboudumc; hij doet geneesmiddelenonderzoek bij armoedegerelateerde infectieziekten.
Bron: