Met behulp van metabolomics – een nieuwe manier om duizenden metabolieten in een cel te kunnen meten – identificeerden Amerikaanse onderzoekers 12 serummetabolieten die geassocieerd waren met de consumptie van ultrabewerkt voedsel. Hiervan bleken mannose, glucose, en N2,N2-dimethylguanosine bovendien gerelateerd te zijn aan incidente CNS.
Hoewel bekend is dat een hoge inname van ultrabewerkt voedsel samenhangt met een hoger risico op CNS, is het tot nu toe onbekend welk mechanisme hier verantwoordelijk voor is. Ook was er nog geen biomarker voor ultrabewerkt voedsel bekend. Het doel van deze studie was daarom om met metabolomics objectieve biomarkers voor ultrabewerkte voedselconsumptie te identificeren en te onderzoeken of deze geassocieerd zijn met het ontstaan van CNS.
De onderzoekers analyseerden gegevens over 3751 mannen en vrouwen van 45-64 jaar uit de Atherosclerosis Risk in Communities-studie. Hun voedselconsumptie werd bepaald met een semikwantitatieve voedselfrequentievragenlijst met 66 items.
Met behulp van multivariabele lineaire regressiemodellen analyseerden de onderzoekers de associatie tussen 359 metabolieten en consumptie van ultrabewerkt voedsel. Voor 12 van deze metabolieten was deze associatie statistisch significant, namelijk sacharine, homostachydrine, stachydrine, N2,N2-dimethylguanosine, catecholsulfaat, cafeïne, 3-methyl-2-oxovaleraat, theobromine, docosahexaenoaat, glucose, mannose en bradykinine. De modellen werden gecorrigeerd voor ‘multiple testing’ en voor sociaal-demografische factoren, gezondheidsgedrag, eGFR en totale energie-inname. De 12 gevonden metabolieten bleken inderdaad te leiden tot een significant betere voorspelling van de consumptie van ultrabewerkte voeding.
Na een mediane follow-upduur van 23 jaar bleken hogere concentraties mannose, glucose, en N2,N2-dimethylguanosine bovendien gerelateerd te zijn aan een hoger risico op het ontwikkelen van CNS. Deze nieuwe biomarkers voor CNS kunnen mogelijk bijdragen aan de verklaring voor de geobserveerde associatie tussen ultrabewerkt voedsel en CNS.
Bron:
Donghan S, Jingsha C, Shutong D, et al. Metabolomic Markers of Ultra-Processed Food and Incident CKD. Clin J Am Soc Nephrol 2023;18:327-36.