Coronavaccinatie in Afrika is in ons eigen belang

Delen via:

Moleculair bioloog prof. dr. Tobias Rinke de Wit (PharmAccess) is bezorgd over hoe de wereld omgaat met de coronavaccinatie. De westerse wereld heeft onvoldoende oog voor Afrika, stelt hij. Zo lang dat zo blijft, zal de pandemie ons parten blijven spelen en wereldwijd de volksgezondheid blijven bedreigen.

Rinke de Wit heeft in opiniestukken in de Volkskrant gewaarschuwd dat de westerse wereld zichzelf in de voet schiet door de coronavaccins niet ruim beschikbaar te stellen aan Afrika. De reden is simpel: virussen storen zich niet aan landsgrenzen dus deze pandemie kan alleen met een wereldwijde aanpak worden bestreden. “Het heeft tot wat LinkedIn-reacties geleid en ik ben in een paar programma’s te gast geweest”, zegt hij, “maar Nederland bleef toch vooral met zijn eigen probleem bezig.”

Aanvankelijk was Rinke de Wit hoopvol over groepsimmuniteit in de westerse landen. “Daar werken we nog steeds naartoe”, zegt hij nu, “alleen is die immuniteit ongelijk verdeeld over de wereld. En omikron is waarschijnlijk net zo infectieus als pokken, wat betekent dat 90% van de wereldbevolking zou moeten worden gevaccineerd. Dat gaan we niet halen.”

Het ideaal, stelt hij, is acht miljard vaccins produceren en in een week aan de hele wereldbevolking verstrekken. “Dat kan natuurlijk niet, maar nu wordt halfslachtig gehandeld. Mutanten blijven komen en springen alle kanten uit, ook vanuit Afrika. In dat continent op grote schaal vaccineren is dan ook puur eigenbelang. Cynisch, maar waar. Het aantal doden door COVID-19 in Afrika is ook erg ondergerapporteerd, waarschijnlijk zijn het er over de afgelopen anderhalf jaar twee keer zoveel als hiv/aids in dezelfde tijd. En op het continent worden 40 miljoen kinderen per jaar geboren. We weten dat corona problemen veroorzaakt voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind. Vaccineren is dus de logische keuze en het vaccin is er.”

Leren van het verleden

Intussen muteert het virus om te kunnen overleven. “Het is gewoon Darwin: muteren en selecteren”, zegt Rinke de Wit. “Het is waarschijnlijk mazzel dat omikron minder ziekmakend is dan eerdere varianten, maar dat biedt geen garantie dat een volgende variant ook weer mild is. Bovendien, ook met omikron belanden nog steeds patiënten aan de beademing. En vergeet ‘Long covid’ niet. Natuurlijk wordt corona op een gegeven moment endemisch. Dat is met de Russische griep uit 1890 ook gebeurd, dat was een serieuze pandemie die zonder vaccin uitwoedde, overigens wel ten koste van een miljoen doden. Met COVID-19 hebben we dus nog wel een tijd te maken.”

Met PharmAccess was Rinke de Wit in 2001 in Afrika samen met Joep Lange actief in aidsbehandeling. Dat was succesvol. Wat is het recept om zoiets voor coronavaccinatie in Afrika voor elkaar te krijgen? “PharmAccess is indertijd opgericht voor toegang tot hiv-medicatie”, vertelt hij. “Het was vrij schandalig dat de triple therapy al vijf jaar beschikbaar was, maar niet in Afrika. Daar zijn wij dus mee begonnen. Als eerste met Heineken, dat hiv-medicijnen aan al zijn lokale medewerkers en hun gezinnen aanbood met onze hulp. Dat zette het op de kaart. De ongelijkheid van toen is de ongelijkheid van nu. In het westen liggen een miljard covidvaccins op de plank voor noodgevallen. Daarmee kun je heel volwassen Afrika vaccineren. Iets soortgelijks zou nu dus weer kunnen werken. Waarbij ik wel aanteken dat ik dan een actieve houding verwacht van de farmaceutische industrie. Met wat we toentertijd op hiv-gebied hebben gedaan, hebben we veel geleerd over bijvoorbeeld het tijdelijk passeren van patenten. De covidpillen van Pfizer en Merck zitten in de patent pool die hiervoor al in 2010 is ontwikkeld, dus de vraag is waarom de covidvaccins daar dan niet in zitten.”

Beschikbaar stellen is niet genoeg

Rinke de Wit geeft zelf antwoord: “Alle rijke landen hebben voorgesorteerd op beschikbaarheid van vaccins voor hun eigen bevolking via rechtstreekse afspraken met de farmaceutische bedrijven. Weliswaar is in april 2020 na een oproep van de G20 COVAX ontstaan om de vaccins netjes over de wereld te verdelen, maar daarvan komt dus weinig terecht. Daarom is ook AVAT tot stand gekomen, de African Vaccine Acquisition Trust, om de vaccins zelf in te kopen. Nu begint de stroom van vaccins naar het continent wel aardig op gang te komen, maar daarmee ontstaat de volgende uitdaging. Voor de gemiddelde Afrikaan is corona verstopt, die is bezig met overleven. Er is ook geen goede infrastructuur voor zorg en preventie zoals we die in het westen kennen. De vaccins distribueren vereist dus ook een intensieve logistieke operatie. De vaccins moeten naar de mensen toe komen, onder andere via de community outreach organisaties. Die moeten worden betaald en geëquipeerd om aan het werk te kunnen. En dan is er nog de vaccintwijfel onder de bevolking. Als nu één continent gewend is aan vaccins dan is het Afrika. Maar toch plaatst een vijfde van de bevolking vraagtekens bij dit vaccin. Voorlichting is dus ook essentieel.”

Vaccins naar Afrika brengen is de kortetermijnoplossing. Op de lange termijn zal Afrika zijn eigen vaccins moeten ontwikkelen en zullen de zorgsystemen in Afrika aanmerkelijk verbeterd moeten worden. Rinke de Wit: “Daaraan draagt PharmAccess bij, vooral met digitalisering. In Afrika is een ‘mobieletelefoonrevolutie’ gaande. Dat geeft enorme kansen. Individuen zijn nu te bereiken en te koppelen aan zorgsystemen, klinieken en zorgverzekeraars. Dat maakt een zorgsysteem transparanter, meer real time, en meer flexibel om op te schalen en te communiceren. Bovendien heeft Afrika geleerd van hiv. Eerst waren er in 54 Afrikaanse landen 54 afzonderlijke National AIDS Control Programma’s. Nu is er ook CDC-Africa in Addis Ababa: één pan-Afrikaans netwerk voor inkoop van covid-beschermende middelen, een pan-Afrikaans clinical trials netwerk, een centraal netwerk voor het identificeren van mutanten. Daar kunnen we in Europa nog een puntje aan zuigen.”

Van idealisme naar realisme

Dit is hoopvol, maar toch is Rinke de Wit door zijn ervaringen minder idealistisch en meer realistisch geworden. “In de westerse wereld zien we het tegenovergestelde van die pan-Afrikaanse aanpak in ontwikkelingen als America first en de Brexit”, zegt hij. “Eigenbelang vooropstellen is een wereldwijd fenomeen en gaat ten koste van voor elkaar opkomen. Het is de verontwaardiging hierover die mij bij PharmAccess beweegt. Maar we zien dat niet iedereen zich door die verontwaardiging laat leiden, dus wrijven we mensen ook maar het realistische argument onder de neus: vaccineren in Afrika is in je eigen belang.”

PharmAccess draagt een steentje bij om vaccinatie in Afrika op de kaart te zetten. Rinke de Wit: “We doen dit door digitale interventies, zoals een snelle digitale covidlening voor klinieken, apps voor het herkennen van covidsymptomen, een mobiele tool voor klinieken om covid-gereedheid te meten, private klinieken digitaal aansluiten op publieke covidnetwerken, covidtestlabs ondersteunen, real time dashboards maken met geo-informatie over covid-outbreaks. Daarnaast doen we zoveel mogelijk aan informatievoorziening. In dat kader zou de westerse journalistiek zich wat beter moeten realiseren dat Afrika over haar schouder meeleest. Het vaccin van AstraZeneca in de media afbranden bijvoorbeeld geeft daar het beeld: wij krijgen het afdankertje. Terwijl het gewoon een prima vaccin is.”

Moleculair bioloog prof. dr. Tobias Rinke de Wit is onderzoeksdirecteur van Stichting PharmAccess en het Joep Lange Instituut. Hij is in 2006 aan de Universiteit van Amsterdam benoemd tot hoogleraar Sustainable health care delivery in resource-poor settings aan de Faculteit der Geneeskunde.

Geen verhoogd risico op vroeggeboorte na coronavaccinatie tijdens zwangerschap

sep 2023 | Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Geen verhoogd risico op vroeggeboorte na coronavaccinatie tijdens zwangerschap

Promotie: Preventie van varicella zoster en SARS-CoV-2 bij nierpatiënten

sep 2023 | Chronische nierschade, Dialyse, Niertransplantatie, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Promotie: Preventie van varicella zoster en SARS-CoV-2 bij nierpatiënten

Monoklonaal antilichaam CIS43LS biedt bescherming tegen malaria

sep 2023 | Parasitaire infecties

Lees meer over Monoklonaal antilichaam CIS43LS biedt bescherming tegen malaria

Nieuwe SWAB-richtlijn Acute infectieuze diarree

sep 2023 | Antibioticaresistentie, Bacteriële infecties, Virale infecties

Lees meer over Nieuwe SWAB-richtlijn Acute infectieuze diarree

CVST-VITT in lage-, midden- en hoge-inkomenslanden

sep 2023 | Neuro-vasculair, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over CVST-VITT in lage-, midden- en hoge-inkomenslanden

Ontwikkeling van metingen van lokale concentraties antibiotica

sep 2023 | Bacteriële infecties

Lees meer over Ontwikkeling van metingen van lokale concentraties antibiotica

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Autoinflammatoire aandoeningen

30 sep 2022

Lees meer over Autoinflammatoire aandoeningen

Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen

11 aug 2022 | HIV

Lees meer over Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen

Vaatprothese infecties

16 dec 2021 om 20:30 | Bacteriële infecties

Lees meer over Vaatprothese infecties

Webcast Long covid: wat weten we, wat kunt u verwachten, wat kunt u doen?

10 nov 2021 om 20:30

Lees meer over Webcast Long covid: wat weten we, wat kunt u verwachten, wat kunt u doen?

The ART of Preventing Kidney Damage

12 apr 2021 om 20:00 | HIV, Virale infecties

Lees meer over The ART of Preventing Kidney Damage
Er zijn geen e-learnings gevonden.

IDWeek in ORANJE 2023

donderdag 9 nov 2023 van 18:00 tot 21:45

Lees meer over IDWeek in ORANJE 2023

PrEP-gebruikers lopen vaker een bacteriële soa op

jul 2023 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over PrEP-gebruikers lopen vaker een bacteriële soa op

Aanbod om sociaal netwerk hiv-patiënt te laten testen is zinvol

jul 2023 | HIV

Lees meer over Aanbod om sociaal netwerk hiv-patiënt te laten testen is zinvol

COVID-19-mortaliteit relatief hoog bij mensen met hiv met Omicron-variant

jul 2023 | HIV, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over COVID-19-mortaliteit relatief hoog bij mensen met hiv met Omicron-variant

Gebruikers prefereren langwerkende PrEP per injectie boven dagelijkse tablet

jul 2023 | HIV

Lees meer over Gebruikers prefereren langwerkende PrEP per injectie boven dagelijkse tablet

CRISPRa in lipide nanodeeltjes heractiveert hiv-reservoirs

jul 2023 | HIV

Lees meer over CRISPRa in lipide nanodeeltjes heractiveert hiv-reservoirs

Australië op weg om de UNAIDS 95-95-95-doelen voor hiv te halen

jul 2023 | HIV

Lees meer over Australië op weg om de UNAIDS 95-95-95-doelen voor hiv te halen

Integraseremmers verhogen kans op diabetes

jul 2023 | Diabetes, HIV

Lees meer over Integraseremmers verhogen kans op diabetes

COVID-19-vaccinatie minder effectief bij drugsgebruikers met hiv

jul 2023 | HIV, Vaccinatie

Lees meer over COVID-19-vaccinatie minder effectief bij drugsgebruikers met hiv

B/F/TAF even effectief als DTG+F/TDF bij mensen met hiv/hepatitis

jul 2023 | Hepatitis, HIV

Lees meer over B/F/TAF even effectief als DTG+F/TDF bij mensen met hiv/hepatitis

Innovatie in de zorg

nov 2019

Lees meer over Innovatie in de zorg

MedNet Infectieziekten 2023-03

aug 2023

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2023-03

MedNet Infectieziekten 2023-02

mei 2023

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2023-02

MedNet Infectieziekten 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2023-01

MedNet Infectieziekten 2022-05

dec 2022

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2022-05

MedNet Infectieziekten 2022-04

okt 2022

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2022-04

MedNet Infectieziekten 2022-03

aug 2022

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2022-03

MedNet Infectieziekten 2022-02

mei 2022

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2022-02

MedNet Infectieziekten 2022-01

mrt 2022

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2022-01