In een recent overzichtsartikel in Gastroenterology worden de richtlijnen die zijn ontwikkeld door deskundigengroepen in Europa, Canada en de Verenigde Staten voor de behandeling van Helicobacter pylori-infecties besproken. Het advies is om te starten met bismuth-quadrupletherapie. Dat is echter in Nederland niet beschikbaar. “Er is een echte medical need die nu ook wordt onderschreven door de internationale richtlijnen”, vindt dr. Wink de Boer, mdl-arts in Bernhoven te Uden. “Nu de richtlijnen adviseren om quadrupletherapie als eerstelijnsbehandeling voor te schrijven, moeten we als beroepsgroep pleiten voor de (her)registratie van bismuth in Nederland.”
In de internationale richtlijnen heeft quadrupletherapie de voorkeur. Er is consensus dat een concomitante behandeling met een protonpompremmer (PPI) en drie losse antibiotica een alternatief is, vooral op het moment dat bismuth niet beschikbaar is. Wanneer de behandeling niet succesvol is, is dat waarschijnlijk te wijten aan resistentie tegen claritromycine, levofloxacine en/of metronidazol. Deze medicijnen moeten, indien eerder gebruikt, vermeden worden bij daaropvolgende eradicatiepogingen.
Bronnen:
- Fallone CA, Moss SF, Malfertheiner P. Reconciliation of Recent Helicobacter pylori Treatment Guidelines in a Time of Increasing Resistance to Antibiotics. Gastroenterology. 2019;157:44-53.