Er is voor de behandeling van reumatoïde artritis nog geen biomarker beschikbaar die betrouwbaar genoeg is om standaard in de kliniek te gebruiken. Dat blijkt uit het proefschrift van Maike Wijntjes. Toch bieden biomarkers perspectief.
Niet iedere RA-patiënt reageert goed op een eerste behandeling met DMARD’s. Dit betekent dat veel mensen verschillende medicijnen moeten proberen, een proces dat maanden kan duren. Wat als vooraf kan worden voorspeld welk medicijn het beste werkt voor een specifieke patiënt? Biomarkers lijken hiervoor veelbelovend.
In theorie zouden ze artsen kunnen helpen om sneller de juiste behandeling te kiezen. Maar in de praktijk blijkt dit lastiger. Het proefschrift van Wijntjes laat zien dat er nog geen biomarker is die betrouwbaar genoeg is om standaard in de kliniek te gebruiken. Wel blijkt dat kleine verbeteringen al kunnen bijdragen aan een persoonlijkere en efficiëntere behandeling van RA.
Wientjes behaalde in 2019 haar Masterdiploma Biomedical Sciences aan de Radboud Universiteit. In 2019 startte zij als junior onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek, op een promotietraject rondom het voorspellen van respons op verschillende antireumatische medicijnen bij patiënten met reumatoïde artritis. Momenteel is zij werkzaam als onderzoeker en themaleider inflammatoire reumatische ziekten in de Sint Maartenskliniek.
Bron: