Dermatoloog én ondernemer

Delen via:

Werken als dermatoloog in een ziekenhuis, en tegelijk een eigen bedrijf runnen. Het kan, en het is boeiend en leerzaam. Dermatologen Marjolein Leenarts (Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum, Beverwijk) en dr. Daniel Kadouch (Centrum Oosterwal, Alkmaar) vertellen over hun ervaringen en motivatie.

Leenarts startte haar bedrijf Drs Leenarts zo’n 5 jaar geleden. Het idee daarvoor ontstond toen haar oudste dochter waterpokken kreeg. Ze ging op zoek naar een middel maar kon niets vinden wat goed hielp. Daarom gebruikte ze haar kennis en ontwikkelde ze zelf een verkoelende lotion tegen de jeuk bij waterpokken. Die werkte zo goed dat al snel ook bevriende ouders ernaar vroegen. “Als dermatoloog word ik regelmatig om advies gevraagd over simpele huidkwaaltjes zoals eczeem, een droge huid of rode billetjes. Het is ons vak om te weten welke ingrediënten wel en welke niet werken, maar ook welke stoffen je moet vermijden vanwege kans op allergie of irritatie. Zo ben ik begonnen met de ontwikkeling van mijn eigen productlijn, gebaseerd op dermatologische wetenschap en vrij van parfum en alcohol.

Met input aan de slag

Leenarts’ producten worden in Nederland geproduceerd bij twee verschillende producenten. Zij geeft alle input over wat zij wel en niet in haar producten wil. Zo bevat de babybillenzalf veel meer zink dan de bestaande producten, en uiteraard geen parfum. “Veel mensen denken dat huidproducten voor baby’s geen parfum bevatten, maar dat zit er doorgaans wel in. De afgelopen jaren is mijn merk flink uitgebreid met gezichtsverzorging, zonnebrand, lippenbalsem, haarverzorging en vele andere producten.”

Leenarts ziet dat veel producenten vaak onterechte claims doen over hun producten. Bijvoorbeeld dat een product goed is bij een droge huid, terwijl het feitelijk weinig doet. “Ik ontwikkelde een body- en een handcrème met onder andere ureum, waarvan bekend is dat het heel goed werkt bij een droge huid. Een ander voorbeeld is shampoo en conditioner zonder cocamidopropylbetaïne, een schuimmaker waartegen dermatologen vaak allergische reacties zien. Voor consumenten is het heel moeilijk om producten te vinden zonder deze stof.”

Veel regels

Als ondernemer kwam Leenarts in een wereld die heel anders is dan de zorg. Voor de verkoop van producten bestaan veel regels, die zij niet altijd logisch vindt. “Zo mocht ik mijn eerste product niet de naam waterpokkenlotion geven, want dan zou het een medisch hulpmiddel zijn en dat mag je als arts niet op de markt brengen. Ik heb daarover uitgebreid overlegd met de reclamecodecommissie. Het product heet nu verkoelende lotion voor de verzorging van waterpokken. Je moet dus heel erg letten op wat je wel en niet mag zeggen. Dit zijn dingen waar je geen notie van hebt als je begint. Je leert er veel van.”

De verkoop van de huidproducten groeit hard, laat Leenarts weten. Haar producten zijn online te bestellen en worden verkocht bij drogisterijketen Etos. Op haar website geeft Leenarts ook toegankelijke informatie over huidverzorging en aandoeningen.

In eerste instantie deed zij alles zelf, naast haar baan in het ziekenhuis. Maar inmiddels is er een heel team en heeft zij meer een leidinggevende rol. De afwisseling met de zorg vindt zij leuk: “Dit is heel anders dan werken in het ziekenhuis, maar ik ben toch met de dermatologie bezig. In de spreekkamer houd ik de twee werkgebieden echt gescheiden. Ik laat de keuze voor huidproducten uiteraard bij de patiënt zelf. Ik merk wel dat steeds meer patiënten mijn producten kennen. ‘Ik had uw zonnebrandcrème mee op vakantie’, hoor ik steeds vaker. Dat is erg leuk natuurlijk.”

Preventie van huidkanker

Daniel Kadouch heeft in 2020 het merk Tenue de Soleil gelanceerd, met duurzame zonwerende zwemkleding voor kinderen. Hij wilde iets doen tegen de stijging in incidentie van huidkanker. “Dermatologen worden overspoeld met plekjes door zonschade. Ik voel me bevoorrecht om mensen daarmee te helpen, maar ik voel ook een sterke verantwoordelijkheid voor preventie. Dat gaat vooral over verstandig gedrag bij zonnen, en dan met name gericht op kinderen. Hun huid is extra kwetsbaar, dus je wilt hen het best beschermen en hen meegeven dat voorzichtigheid met zonnen belangrijk is. Want als de huid vijf of meer keer verbrandt, vooral in de kindertijd, verdubbelt dat de kans op huidkanker later in het leven. De ondernemer in mij zag een kans om met preventie aan de slag te gaan, en dan op de meest verantwoorde en milieuvriendelijke manier. Zo is mijn bedrijf ontstaan.”

Kadouch heeft het idee voor zijn producten ontwikkeld met zijn vrouw, die een achtergrond heeft in de modewereld. Zij had altijd moeite om leuke zonwerende kleding te vinden voor hun kinderen. Dus ontstond het idee om dat zelf op de markt te gaan brengen. “Ik denk dat we veel ouders bereiken die feitelijk helemaal niet bewust op zoek zijn naar zonwerende zwemkleding. Maar door de ontwerpen, het verhaal eromheen en de kwaliteit kunnen we hen er toch voor interesseren. Vanuit eigen ervaring met onze kinderen kunnen we nu mooie en goede producten aanbieden.”

Visnetten

De stof van de kinderkleding wordt gemaakt in Italië. Bijzonder is dat deze stof wordt gemaakt van visnetten die uit zee worden gehaald. Er worden jaarlijks vele visnetten achtergelaten in zeeën en oceanen, vertelt Kadouch. “Er zijn organisaties die de netten eruit halen. Die worden samengevoegd met ander textielafval en daar worden onder de merknaam Econyl nieuwe producten van gemaakt. Dat merk is heel snel aan het groeien en hun stoffen worden gebruikt door grote modeontwerpers.”

De zwemkleding van Kadouch heeft een beschermingsfactor van 50+, de hoogste factor die er is. Groot voordeel is dat zonnebrand niet meer nodig is waar de huid wordt bedekt. “Voor de beste werking moet zonnebrand iedere twee uur worden gesmeerd, en bovendien iedere keer als het kind uit het water komt. Dat vraagt veel van ouders en kinderen. Met een beschermend zwempak heeft iedereen een ontspannen dag. De stof is zacht, sneldrogend en ademend. Bovendien is er geen nadelige invloed meer van de zonnebrandcrème op de huid.”

Uit marktonderzoek van Kadouch onder ouders bleek dat die erg positief waren over zowel de kleding als het idee erachter. Er is dan ook een toename in de verkoop. Op de website geeft Kadouch uitleg over duurzaamheid en de achtergelaten visnetten, over huidtypen en zonneallergie, en tips voor veilig zonnen. Duurzaamheid is een actueel onderwerp, ook in de modewereld. “Dus duurzame kleding is cool om te dragen. Voor mijzelf is het erg leuk en boeiend om hiermee in een andere wereld te stappen, terwijl ik tegelijk van patiënten in de spreekkamer hoor wat er speelt. Van collega-dermatologen hoor ik dat zij ook de kleding bestellen voor hun kinderen. Dat vind ik het grootste compliment dat ik kan krijgen.”

Link tussen constitutioneel eczeem en andere allergische aandoeningen

okt 2023 | Astma, Eczeem

Lees meer over Link tussen constitutioneel eczeem en andere allergische aandoeningen

Dupilumab effectief bij bulleus pemfigoïd

okt 2023

Lees meer over Dupilumab effectief bij bulleus pemfigoïd

Verbetering van geneesmiddelengebruik bij patiënten met chronische huidziekten

sep 2023 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Verbetering van geneesmiddelengebruik bij patiënten met chronische huidziekten

Goedkeuring ritlecitinib voor ernstige alopecia areata

sep 2023

Lees meer over Goedkeuring ritlecitinib voor ernstige alopecia areata

Oncode Accelerator: nieuwe kankermedicijnen sneller bij patiënt

sep 2023 | Borstkanker, Bot en wekedelen, Dermato-oncologie, Gynaecologische oncologie, Hoofd-hals, Immuuntherapie, Leukemie, Longoncologie, Lymfoom, Maag-darm-leveroncologie, Mesothelioom, Neuro-oncologie, Uro-oncologie

Lees meer over Oncode Accelerator: nieuwe kankermedicijnen sneller bij patiënt

Nieuwe richtlijn Overgevoeligheidsreacties op geneesmiddelen

sep 2023

Lees meer over Nieuwe richtlijn Overgevoeligheidsreacties op geneesmiddelen

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

29 nov 2023 om 20:00 | Eczeem

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

5 okt 2023 om 20:00 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

19 apr 2023 om 20:30 | Eczeem

Lees meer over Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

2 nov 2022 | Arthritis psoriatica, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Masterclass casuïstiek - Horen, zien en een goed gesprek!

14 sep 2022 om 19:30 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Masterclass casuïstiek - Horen, zien en een goed gesprek!

Kijk verder dan de huid #2 - Patiënt Management

8 jul 2022 | Lymfoom, Radiotherapie

Lees meer over Kijk verder dan de huid #2 - Patiënt Management

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

EADV in ORANJE 2023

donderdag 12 okt 2023 van 18:00 tot 21:45 | Dermato-oncologie, Parasitaire infecties

Lees meer over EADV in ORANJE 2023

EADV Late Afternoon Highlights 2023

vrijdag 13 okt 2023 van 17:00 tot 19:30

Lees meer over EADV Late Afternoon Highlights 2023

Digitale dermatologie: wat is de waarde ervan?

dinsdag 31 okt 2023 van 18:20 tot 21:00

Lees meer over Digitale dermatologie: wat is de waarde ervan?

Dermatologen van de Toekomst 2023

vrijdag 1 dec 2023 van 10:30 tot 17:00 | Dermato-oncologie, Eczeem

Lees meer over Dermatologen van de Toekomst 2023

PrEP-gebruikers lopen vaker een bacteriële soa op

jul 2023 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over PrEP-gebruikers lopen vaker een bacteriële soa op

Hoger cardiovasculair risico voor jongens met constitutioneel eczeem

jun 2023 | Eczeem

Lees meer over Hoger cardiovasculair risico voor jongens met constitutioneel eczeem

Prebiotica beïnvloeden samenstelling moedermelk

jun 2023 | Astma, Eczeem

Lees meer over Prebiotica beïnvloeden samenstelling moedermelk

Mogelijk geen bescherming van doxycycline tegen soa’s bij cisgender vrouwen

feb 2023 | Antibioticaresistentie, Bacteriële infecties, Schimmelinfecties, SOA, Venereologie

Lees meer over Mogelijk geen bescherming van doxycycline tegen soa’s bij cisgender vrouwen

Veelbelovende uitkomst met bimekizumab bij DMARD-naïeve patiënten met actieve arthritis psoriatica

nov 2022 | Arthritis psoriatica

Lees meer over Veelbelovende uitkomst met bimekizumab bij DMARD-naïeve patiënten met actieve arthritis psoriatica

Eetgewoonten beïnvloeden respons op immuuntherapie

okt 2022 | Dermato-oncologie, Immuuntherapie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Eetgewoonten beïnvloeden respons op immuuntherapie

Neoadjuvant cemiplimab gaat gepaard met pathologisch complete respons bij resectabel cutaan plaveiselcelcarcinoom

sep 2022 | Dermato-oncologie, Immuuntherapie

Lees meer over Neoadjuvant cemiplimab gaat gepaard met pathologisch complete respons bij resectabel cutaan plaveiselcelcarcinoom

In aantocht: gentherapie voor epidermolysis bullosa

sep 2022 | Dermato-oncologie

Lees meer over In aantocht: gentherapie voor epidermolysis bullosa

Impact vitiligo groot: “Vraag hoe het gaat ónder de huid”

sep 2022

Lees meer over Impact vitiligo groot: “Vraag hoe het gaat ónder de huid”

Podcast - PSoHO

apr 2023 | Psoriasis

Lees meer over Podcast - PSoHO

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Podcast RWE in de praktijk

mei 2022 | Psoriasis

Lees meer over Podcast RWE in de praktijk

Het ultieme behandeldoel

nov 2021 | Psoriasis

Lees meer over Het ultieme behandeldoel

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03

MedNet Dermatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-02

MedNet Dermatologie 2022-01

apr 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-01